Hlavní obsah

Chtěl jsem jen chránit životy, řekl obžalovaný z vraždy řidiče dodávky v Chomutově

Právo, ape
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Životy ohrožovaných lidí chtěl prý chránit 37letý Petr Benda, který se od středy zpovídá před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem z vraždy. Loni na jaře na sídlišti v Chomutově vystřelil 13 ran na dodávku, ve které zemřel 34letý řidič. Ten údajně předtím ohrožoval autem lidi na sídlišti. Za vraždu hrozí Bendovi až 20 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž obžalovaný z vraždyVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Vražda Roma vyvolala mezi místními v Chomutově velké pobouření.

U panelových domů v Jirkovské ulici se střílelo loni 27. května. Podle svědectví matky obžalovaného dodávka jezdila kolem paneláků a údajně měla narážet do aut i lidí. Když viděl obžalovaný muž dodávku a shluk lidí u ní, rozhodl se zakročit.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Petr Benda u soudu

„V přesvědčení, že se tam děje nějaký zločin a že nějaký blázen zabíjí lidi, naplnil nejméně třinácti náboji zásobník svojí legálně držené zbraně značky Beretta ráže 9 milimetrů, vložil jej do zbraně a natažením zbraň připravil ke střelbě,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Nejméně třináctkrát vystřelil na poškozeného, který projížděl rychlostí sedm až osm kilometrů za hodinu po pozemní komunikaci
žalobce Vladimír Jan

„Viděl jsem, jak auto minulo skupinku několika lidí. Co mě vyděsilo, byl ten křik, ten řev. Bylo to úděsné,“ vypověděl Benda. Podle něj šel naproti dodávce směrem k lidem. „Byl jsem přesvědčen, že najede na trávník a taky mě přejede,“ vypověděl Benda.

Podle státního zástupce muž střílel s nepřímým úmyslem. „Nejméně třináctkrát vystřelil na poškozeného, který v té době řídil motorové vozidlo a projížděl rychlostí sedm až osm kilometrů za hodinu po pozemní komunikaci,“ uvedl žalobce Jan.

Pohřeb zavražděného Roma v ChomutověVideo: Karel Otcovský, Právo

Řidič dodávky byl několikrát zasažen do hrudníku a do zad a následkům zranění podlehl. „Riskoval jsem svůj život pro někoho, koho neznám,“ řekl Benda s tím, že vraždu nespáchal.

Je duševně zdráv

Podle znalkyně Andrey Vlčkové bylo zřejmé, že dle toxikologických rozborů byl zastřelený řidič pod vlivem alkoholu a tetrahydrokanabinolu. „Ve všech tělních tekutinách byly hladiny přesahující jedno promile,“ uvedla Vlčková.

Znalec psychiatr Michal Hessler uvedl, že Benda je duševně zdráv. Podle jeho názoru také vraždit neplánoval. „Jsem přesvědčen, že v okamžiku, kdy sahal po zbrani, neměl v úmyslu nikoho usmrtit,“ uvedl ve své výpovědi Hessler.

Intelektové schopnosti Bendy označili znalci jako běžný populační průměr. Není ale dostatečně vyzrálou osobností, zejména v sociálních kontaktech. „V žebříčku jeho hodnot jsou ochranitelské, až mesiášské sklony. Řešení situací je odtržené od reality, i v tom je ta nezralost,“ řekla psycholožka Štěpánka Tůmová.

Pozůstalí žádají u soudu odškodnění. Družka a rodiče po jednom miliónu korun, sourozenci pak po půl miliónu. Dohromady chtějí téměř pět miliónů korun.

Soud má pokračovat do konce týdne mimo jiné výslechy svědků. Pak jsou naplánovány dva dny jednání za 14 dní. „Pokud vše půjde, tak jak má jít, dostaví se svědci a všechny osoby, mohl by za 14 dnů padnout rozsudek,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám