Hlavní obsah

Na pohřeb zabitého Roma přišlo v Chomutově asi sto lidí

Právo, koc
Chomutov

Zhruba sto smutečních hostů dorazilo ve středu před polednem do areálu chomutovského hřbitova, aby se naposledy rozloučili s čtyřiatřicetiletým Romem, kterého na sklonku května usmrtil o tři roky starší střelec.

Pohřeb zavražděného Roma v ChomutověVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Tíhu posledního rozloučení neuneslo několik pozůstalých. V obřadní síni se psychicky zhroutili a museli být příbuznými vyvedeni ven. Pro jednu ženu přijela sanita, zdravotníci ji nakonec ošetřili na místě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pro jednu z pozůstalých přijela sanita, zdravotníci ženu ošetřili na místě

Po obřadu byla rakev s tělem převezena k hrobovému místu. Věnci ozdobený vůz doprovázel smuteční průvod, kapela hrála romské písně. Rakev byla do hrobu uložena zhruba půl druhé hodiny po zahájení pohřbu.

Na poklidný průběh posledního rozloučení dohlíželo v okolí hřbitova několik policejních hlídek a strážníci městské policie, žádný incident se však neodehrál.

Obrana, nebo sprostá poprava?

K tragédii došlo v noci na 27. května. Muže probudila hádka dvou alkoholem posílených Romů. Otevřel proto okno panelového domu — zřejmě aby je okřikl. Uviděl ale dodávku, jejíž řidič boural do zaparkovaných aut a vozidlem najížděl do lidí, kteří stáli před domem na chodníku.

Vyšel proto s legálně drženou zbraní před dům a na auto, které právě v té chvíli projíždělo kolem něj, začal střílet. Řidiče dodávky zasáhlo několik střel a utrpěl vážná zranění, kterým na místě podlehl. Střelec pak počkal na policii.

„Byl to hodný kluk, tak strašnou a zbytečnou smrt si nezasloužil,“ řekl Právu o oběti jeden z účastníků pohřbu s tím, že šlo podle něj o sprostou popravu. Jiní z oslovených pozůstalých se již nechtěli k tomu, co střelbě předcházelo, vracet.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na pohřeb zastřeleného Roma dorazilo několik desítek lidí

Muž obviněný z vraždy podle neoficiálních informací kriminalistům tvrdil, že se cítil být ohrožen vozidlem, jehož řidič najížděl do lidí postávajících na chodníku před panelovým domem. Střílel prý v sebeobraně.

Chceme věřit, že policie dělá svou práci, jak nejlépe může, a případ bude brzy objasněn.
vyjádření rodiny oběti

„K obhajobě obžalovaného se v současné době nemohu vyjadřovat,“ řekl Právu státní zástupce Vladimír Jan. Vyšetřování je podle něj v plném proudu. „Probíhají úkony trestního řízení. Abychom se mohli k případu objektivně vyjádřit, musíme nejdříve shromáždit všechny důkazy,“ doplnil žalobce.

Právníci se shodují, že hranice mezi nutnou obranou a zločinem je tenká a záleží na orgánech činných v trestním řízení, jak posoudí okolnosti incidentu. V tomto případě jde o to, zda obžalovaný dokáže, že se bál o vlastní život, když viděl auto najíždějící do lidí, a tudíž oprávněně použil legálně drženou zbraň.

Hájit by se mohl i krajní nouzí. Nastala by v situaci, že výstřelem chtěl zastavit řidiče dodávky, aby ten dál neohrožoval lidi na chodníku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Pozůstalí čekající před smuteční obřadní síní v Chomutově

Rodina oběti vydala týden po incidentu v reakci na množící se spekulace prostřednictvím webu romea.cz prohlášení. „Chceme věřit, že policie dělá svou práci, jak nejlépe může, a případ bude brzy objasněn,“ stojí v textu.

Muž se k činu přiznal, druhý den byl obviněn z vraždy. Chomutovský soud ho poslal do vazby, aby nemohl na svobodě ovlivňovat svědky.

Takzvanou útěkovou vazbu soudce zamítl, přestože ji státní zástupce navrhoval. Soud neshledal důvod, že by se obviněný mohl skrývat nebo utéct do zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám