Hlavní obsah

Chlapec po útoku psů v Lužci vykrvácel, uvedl znalec

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pětiletý chlapec, kterého loni v září v Lužci nad Cidlinou napadla smečka psů, zemřel podle soudního znalce Petra Laciny během několika minut od začátku útoku. Případ v současnosti projednává Okresní soud v Hradci Králové. Z trestného činu usmrcení z nedbalosti jsou obžalováni majitel psů a otec zemřelého dítěte. Oběma hrozí až 6 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jeden ze psů, které chovali u rodinného domu v Lužci nad Cidlinou.

Článek

„Během prohlídky jsme na těle zjistili hluboké oděrky a rozsáhlé tržně zhmožděné rány na hlavě, trupu i končetinách. Nezletilý zemřel násilnou úrazovou smrtí, na zevní vykrvácení z rozsáhlých poranění hlavně na krku, kde došlo k úplnému přerušení krčních žil a narušení krkavic, tepen směřujících z těla do hlavy,“ citoval Lacina závěry posudku.

Výpověď znalce probíhala bez přítomnosti obžalovaného otce, který požádal, aby se na tuto dobu mohl vzdálit ze soudní síně.

Rány podle Laciny mohly vzniknout opakovaným přímým působením tupých předmětů, kterými mohly být zuby nebo drápy zvířete. Z charakteru ran je podle něho možné usuzovat, že vznikly až po smrti dítěte.

„Poranění krku bylo smrtelné, neslučitelné se životem. Smrt byla neodvratná,“ potvrdil smutnou pravdu znalec Lacina.

Smekám před ním, jak se staral o svého syna.
svědkyně

Dítě mělo i rány na hlavě, které podle znalce vznikly ještě, když žilo, a to zřejmě pohybem po rovné ploché podložce. Podle znalce ale nemohly vzniknout pouhým pádem dítěte na zem.

Padla tak hypotéza obžaloby, že útok psů mohlo vyprovokovat případné zranění dítěte po pádu na zem či na betonové sloupky, které se na místě nacházely. Znalec také nechtěl spekulovat, zda je možné z charakteru ran poznat, zda útočil jeden či více psů.

Harmonický vztah

U soudu vypovídali také svědci obhajoby, převážně sousedé či známí obžalovaného otce, kteří muže i jeho syna znali. Většinou se shodli, že otec se synem k sobě měli blízký a harmonický vztah a obžalovaný se o synka vzorně staral.

„Smekám před ním, jak se staral o svého syna. To nedělá ani kdejaká ženská. Žil s ním sám. A i ta jejich domácnost — jsem ženská, ale úplně mi spadla brada, jak to tam měli pěkné,“ uvedla svědkyně.

Chlapec se podle svědectví přátel od útlého věku pohyboval mezi psy a věděl, jak se k nim chovat.

Nešťastná událost se stala v neděli 18. září 2016. Zatímco se dva dospělí muži věnovali instalaci vozíku za automobil před rodinným domem, chlapec bez dozoru odběhl na pozemek domu, kde se pohybovalo osm volně puštěných psů různých ras.

Když muži po chvíli začali dítě hledat, našli je již smrtelně zraněné. Nepomohl ani rychlý příjezd záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám