Hlavní obsah

Chlapec, jehož matka přivazovala k postýlce, byl zřejmě na obojek zvyklý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beroun

Při soudním řízení s matkou tříletého chlapce z Berouna, jehož podle obžaloby obviněná týrat, vystoupili v pondělí dva znalci s novými posudky. Podle jejich závěrů matka nasazovala chlapci obojek opakovaně. Usoudili tak z toho, že to chlapce na policejním videozáznamu nijak nevyvádí z míry. Na videozáznamu policejní prohlídky dítě připoutané k postýlce sedí střídavě v ní a na okně.

Článek

Matka se původně hájila tím, že chlapce uvázala výjimečně, aby se mohla věnovat šestileté dceří, která si při hře s dětmi poranila a upadla do bezvědomí. Podle znaleckých posudků však tato situace pro chlapce nová být nemohla.

"Kdyby to byl první skutek, tak dítě bude překvapené, nebude zpočátku vědět, co dělat, bude si strkat prsty za obojek," vysvětlil soudní lékař. Z videozáznamu, který nechal soudce Jaroslav Zálejský v soudní síni přehrát, je však patrné, že chlapec je klidný. Zato spíše matka na něm projevuje labilitu - na snímku křičí, že se oběsí a vulgárně nadává.

Policie našla v loni při domovské prohlídce bytu na udání sousedky obžalované chlapce připoutaného k dětské postýlce. Byla zde i jeho sestra, která se ale mohla volně pohybovat. Policejní vyšetřování zatím prokázalo, že matka týrala pouze syna. Žena má podle znalců lehce snížený intelekt.

Státní zástupknyně navrhne pětiletý trest

Obojek podle znalce nebyl zatahovací, aby dítě škrtil. "Máme za to, že se nejedná o trýznivý nebo zvláště surový způsob," uvedl. Soudce později v rozhovoru s novináři dokonce připustil, že kdyby matka dítě přivázala třeba kolem pasu, případ by se k soudu zřejmě ani nedostal.

Obžalovaná již dříve uvedla, že svého jednání lituje, a dále odmítla vypovídat. Soud se jejím případem zabývá v její nepřítomnosti. Za týrání svěřené osoby jí hrozí odnětí svobody od dvou do osmi let. Státní zástupkyně Lenka Šocová uvedla, že bude zřejmě navrhovat pětiletý trest.

Soud kvůli nepřítomnosti sousedky, díky níž se policie o případu dověděla, odročil líčení na 4. června.

Sourozenci byli matce odebráni z péče a skončili v kladenském dětském domově. Chlapec je tam stále umístěn, dívka byla svěřena do výchovy matce obžalované.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám