Hlavní obsah

Čeští řidiči smlouvají a nechtějí platit pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řidiči si často stěžují na dopravní policii, ale ve skutečnosti jsou čeští dopraváci jedni z "nejhodnějších" na světě. Diskutování o pokutě a různé absurdní výmluvy vám na západ od našich hranic spíše přitíží, naopak u nás mohou někdy vést ke snížení nebo i odpuštění pokuty. Na vině je mimo jiné neexistence zcela přesného sazebníku pokut za konkrétní prohřešky.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Řidič z Prahy, který pochopitelně nechce být jmenován, výrazně překročil povolenou rychlost ve městě. Použil lítostivou historku o chudém studentovi a nemocné babičce a hrozivá pokuta se rázem smrskla v domluvu. Podobné příhody má asi každý druhý řidič.

Většinou se shodují, že při jednání s policií účinkuje slušnost a lehce přehnaná lítostivost. Existují ale i agresivní řidiči, kteří nechtějí platit a hrozí, že to poženou výše. Těm se to ale málokdy vyplatí. Teoreticky by otázku smlouvání vyřešilo, kdyby byla za každý konkrétní přestupek určena přesná částka. To se ale v blízké budoucnosti zřejmě nestane, takže řidičům stále zbývá možnost využít svých verbálních schopností a ušetřit.

Ředitel středočeských dopraváků Stanislav Huml potvrdil, že vždy záleží na tom, jak konkrétní policista situaci posoudí. "Zákon stanovuje jen horní hranici. Maximální pokuta může být 5000 korun," řekl Novinkám Huml.

Mistři ve smlouvání: Češi a Asiaté

Řadový dopravní policista, kterého jsme oslovili, k tomu dodal, že velká část řidičů skutečně o pokutách smlouvá, i když v zahraničí by si to možná nedovolili. Nejsou to ale jen Češi, mistři ve smlouvání jsou podle něj také asijští obchodníci.

"Někteří jsou slušní, snaží se pokutu snížit. Existují ale i extrémisti, kteří jsou arogantní, odmítají přestupek uznat. Těch je ale tak maximálně 20%. Většinou se jim to nevyplatí, později zaplatí ještě více než na místě," dodal policista.

Někdy policisté nevycházejí z údivu, když se movitý podnikatel v drahém voze hádá kvůli zcela zanedbatelné částce, jako by šlo o život. "Někteří majitelé luxusních vozů se s vámi hádají o koruny, některým je to jedno," usmívá se dopravák.

Anketa

Dá se podle vaší zkušenosti s policisty smlouvat?
Většinou ano
62,6 %
Jen někdy
30,3 %
Nikdy
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1164 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám