Hlavní obsah

Čeští policisté rozjeli akci, při níž se našla tuna kokainu u Martiniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští detektivové z Národní protidrogové centrály (NPC) stáli na začátku mezinárodní operace s krycím názvem Fenix, jejímž vyvrcholením bylo zajištění 1,2 tuny kokainu na plachetnicích v mezinárodních vodách v oblasti Martiniku letos v lednu. Osm lidí bylo zatčeno i v Česku, zabaveny přitom byly i drogy a zbraně. Prvotní informace získali čeští policisté už v prosinci 2009 a od té doby na případu pracoval mezinárodní tým elitních vyšetřovatelů.

Čeští policisté rozjeli akci, při níž se našla tuna kokainu u MartinikuVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„Cílem operace bylo rozkrytí mezinárodní organizované skupiny osob zabývající se prodejem a distribucí kokainu nejen na území ČR,“ sdělil mluvčí NPC Michal Hammer. Podle něj čeští policisté na základě zjištěných informací ustavili mezinárodní tým složený ze zástupců policejních protidrogových jednotek USA, Slovinska, Španělska, Švédska, Bulharska a Uruguaye.

Foto: Policie ČR

Díky českým kriminalistům se u Martiniku podařilo zajistit 1,2 tuny kokainu.

Výsledkem této mezinárodní spolupráce bylo letos v lednu zadržení dvou plachetnic plujících pod britskou a španělskou vlajkou v oblasti Martiniku. Na palubách plavidel, které zadržela fregata francouzského válečného námořnictva s protidrogovou jednotkou OCTRIS, se našlo 1,2 tuny kokainu určeného pro trh v Evropě. „S ohledem na zemi původu se jednalo o drogu velmi vysoké čistoty, která by pro potřeby evropského trhu byla dále ředěna,“ uvedl Hammer s tím, že na lodích bylo zadrženo sedm osob.

Foto: Národní protidrogová centrála, .

Posádku dvou plachetnic zadržela fregata francouzského válečného námořnictva u Martiniku.

V ČR zatkli osm ozbrojených lidí

Součástí akce Fenix bylo také zatýkání v České republice. Razie v Praze a v Ostravě provedly zásahové jednotky ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), cizineckou policií a dalšími policejními útvary. Zatčeno bylo celkem osm lidí, při následných domovních prohlídkách detektivové našli 400 gramů vysoce kvalitního kokainu, počítače, šperky, ale také pistole, revolver a loveckou pušku s optickým zaměřovačem. Zajištěna byla také hotovost v hodnotě 700 tisíc korun v různých měnách a dvě auta.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Kriminalisté v Česku zadrželi osm lidí.

„Všichni pachatelé zadržení v České republice jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl Hammer s tím, že jim v případě odsouzení hrozí vězení od dvou do 12 let. Šest podezřelých skončilo ve vazbě, u dvou dalších probíhá vyšetřování na svobodě.

„Dalším dosavadním výsledkem mezinárodní operace Fenix je zadržení 14 pachatelů ve Slovinsku, k jejichž zadržení vedly i informace poskytnuté slovinským kolegům ze strany NPC,“ dodal Hammer.

Operace podle něj stále není ukončena a lze předpokládat, že budou zadržení další pachatelé v různých zemích světa.

Foto: Národní protidrogová centrála, .

Při razii v Praze a v Ostravě zabavili kriminalisté hotovost i cennosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám