Hlavní obsah

Česká policie prověřuje válečné zločiny, sbírá svědectví od uprchlíků z Ukrajiny

– Praha • Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Praze v úterý potvrdilo dřívější informaci Novinek, že se policie zabývá válečnými zločiny na Ukrajině. Shromažďuje svědectví lidí, kteří před válkou utekli do České republiky. V úterý to uvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Hasič odpočívá mezi troskami

Článek

Bradáčová informovala, že zastupitelství dozoruje vyšetřování podezření ze zločinu použití zakázaného bojového prostředku a nedovoleného vedení boje.

„Cílem řízení je zajistit důkazy o válečných zločinech prostřednictvím svědků, obětí, kteří hledají ochranu před válkou na území České republiky,“ konstatovala Bradáčová.

Čeští kriminalisté prověřují válečné zločiny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Podle ní policisté prověřují znaky válečných zločinů, které vymezuje rovněž mezinárodní právo o prostředcích a způsobech vedení války. Ty mají být v rozporu také s Haagskými a Ženevskými úmluvami.

Odkázala na zásadu univerzality, podle které se podle zákona České republiky posuzuje trestnost některých zločinů i tehdy, spáchá-li je v cizině cizí státní příslušník nebo osoba bez státní příslušnosti, která nemá na území České republiky povolen trvalý pobyt.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

„Vrchní státní zastupitelství koná v součinnosti s Agenturou Evropské Unie pro justiční spolupráci v trestních věcech – Eurojustem, který koordinuje předávání informací o trestních řízeních v jednotlivých zemích (Litvě, Estonsku, Polsku, Slovensku a SRN),“ uvedla Bradáčová.

Novinky již ve čtvrtek informovaly, že Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) prověřuje válečné zločiny v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině.

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Válka na Ukrajině

„V obecné rovině mohu pouze sdělit, že náš útvar se zabývá prověřováním válečných zločinů na Ukrajině,“ odpověděl tehdy na dotaz Novinek mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám