Hlavní obsah

Centrální zamykání k ničemu: Policie obvinila čtveřici podezřelou z vykrádaček aut v Praze

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští policisté vyšetřují případy zhruba dvou desítek krádeží věcí z aut se škodou za několik stovek tisíc korun. V souvislosti s tím zadrželi a obvinili čtyři muže ve věku 26 až 49 let. Podezřelí podle nich využívali elektronického zařízení, kterým vyblokovali centrální zamykání vozů. Policie k případu zveřejnila videozáznamy z bezpečnostních kamer.

Policie vyšetřuje vykrádání aut v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté v případu obvinili čtyři muže z krádeží a poškození cizí věci, podezřelým je 26, 26, 39 a 49 let, informoval ve čtvrtek mluvčí policie Tomáš Hulan. Pokud se dostanou před soud, hrozí jim až pětiletý trest vězení.

„Zmiňovaných deliktů se obvinění dopouštěli kdekoli na území hlavního města Prahy, především ale v centru metropole. Vždy si tito nenechavci vybírali místa s větší frekvencí a kumulací parkujících vozidel,“ sdělil mluvčí.

„K jejich protiprávní činnosti totiž obvinění potřebovali, aby majitelé s vozem přijeli a zaparkovali v jejich dohledu, respektive v dosahu jejich elektronického zařízení. Tím pak ve všech dosud zadokumentovaných případech vyblokovali centrální dálkové zamykání vozu, čehož si poškození vůbec nevšimli,“ upřesnil Hulan.

Majitelé vozů podle vyšetřovatelů odcházeli například na nákupy v domnění, že měli auto zamčené. Podezřelí pak přišli k vytipovanému autu a chovali se, jako by jim patřilo.

„Koukli kde, co leží, případně prohledali kufr auta a sebrali vše, co mělo podle nich alespoň minimální hodnotu. Při těchto krádežích odcizili věci v celkové hodnotě víc než tři čtvrtě miliónu korun,“ upřesnil Hulan.

Policie v souvislosti s těmito případy zmínila, že se podle ní lze podobným situacím celkem snadno ubránit. „Především platí, že i když zamykám auto ‚dálkou‘, je na místě se vždy přesvědčit, že zámky auta na vyslaný signál reagovaly,“ zmínil mluvčí.

„Dalším zlatým pravidlem je nenechávat v autě na odiv jakékoli věci, byť minimální hodnoty. Existují totiž zloději, kterým je jedno, že odcizili absolutně bezcennou věc, hlavně že auto vykradli,“ dodal Hulan s připomínkou rčení, že „ auto není trezor“.

Reklama

Výběr článků

Načítám