Hlavní obsah

Celníci na letišti kontrolovali trasu Praha–Vietnam, našli tygří zub i mořské koníky

– Praha

Celníci a inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) si na Letišti Václava Havla v Praze posvítili na pašeráky výrobků obsahujících výtažky z chráněných druhů rostlin a živočichů. Zaměřili se především na cestující na linkách Praha–Vietnam, protože ČIŽP zaznamenala nárůst nelegálního obchodu v souvislosti s vietnamskou komunitou. Celníci našli například sušené mořské koníky či špičák z tygra.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Nalezený tygří zub

Článek

Celníci během akce „Tygří oko” provedli 44 záchytů, kdy měla být porušena Mezinárodní úmluva na ochranu volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin CITES. Celkem zkontrolovali téměř 7400 zavazadel. V 15 případech byly části chráněných rostlin a živočichů součástí tekutin ve skleněných lahvích, v plastových dózách nebo ve formě kostek.

„Všechny záchyty byly předány k odborné expertize České inspekci životního prostředí, která následně potvrdí, zda došlo k porušení úmluvy CITES," uvedla mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.

„Jednalo se o různé prostředky tradiční medicíny – masti s obsahem medvědí žluči, rohů antilopy sajgy, pižma z jelínka kabara apod. Nalezeny byly i různé zuby zvířat (tygří špičák), medicína s krajtím tukem, léčiva s obsahem chráněných rostlin. Mezi podezřelými předměty byly také různé vývary a bujóny, které pravděpodobně obsahují chráněné živočišné druhy. Tyto tekutiny byly předány ke genetické analýze,“ popsala výsledky operace Pavla Říhová, vedoucí oddělení mezinárodní ochrany biodiverzity a CITES.

Slonovina do Vietnamu

„Nelegální obchod s vysoce ceněnými komoditami typu slonovina, nosorožčí rohy a tygří kosti je v ČR vysoce rozvinutý a organizovaný. Cílovou destinací pro toto zboží je především Vietnam a další asijské státy, kde jsou tyto komodity ceněny daleko více než v Evropě. Kontroly probíhaly každodenně včetně víkendů,“ popsal akci ředitel inspekce Erik Geuss.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Mast s obsahem pižma z jelínka kabara

Podle ČIŽP se zvyšuje aktivita vietnamské komunity v obchodu s ohroženými druhy zvířat. „Podle našich statistik tvořily v roce 2015 tyto osoby 50 procent z celkového počtu lidí, kteří byli chyceni při nelegálním dovozu, vývozu či obchodu s druhy chráněnými úmluvou CITES. V roce 2014 to bylo 36 procent,“ konstatovala Říhová.

V jednom případě byla věc předána Policii ČR s návrhem na sdělení obvinění pro podezření ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, uzavřela mluvčí celníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám