Hlavní obsah

Čekali jsme pochvalu, řekl policista obžalovaný z útoku na cyklistu

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN

Policisté Václav Filipec a Miroslav Terrich se od čtvrtka před Okresním soudem v Novém Jičíně zpovídají z brutálního útoku na 52letého cyklistu při loňské dopravně-bezpečnostní akci Kryštof. Rozsudek se ještě dnes neočekává, líčení bude odpoledne odročeno.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Policisté ze Studénky na Novojičínsku, kteří jsou od sdělení obvinění postaveni mimo službu, loni 5. listopadu zastavili cyklistu Vlastimila Sklenáka nedaleko sousedního Bílovce, protože jel na jízdním kole se psem na vodítku.

Když cyklista odmítl zaplatit pokutu ve výši 500 korun, Filipec mu podle obžaloby bezdůvodně dal pouta na ruce a brutálně ho zbil obuškem. Terrich, který byl velitelem hlídky, měl bití nečinně přihlížet.

Deset ran obuškem

"Čekal jsem, že nás za ten zákrok vedení policie poplácá po ramenech. Že jsme dobře odvedli svojí práci. Místo toho teď stojíme před soudem. Je to pro mě nepochopitelná záležitost," vypověděl dnes Terrich.

Druhý obžalovaný dnes soudu řekl, že Sklenák tehdy odmítl prokázat totožnosti a aktivně se bránil, i když už měl pouta na rukou. "Navíc jeho pes se choval značně nervózně. Měl jsem obavu, aby nezaútočil. Nečekal jsem, že bude klást tak mohutný odpor a bude nutné použít obušek," bránil se Filipec.

Poškozený cyklista však oponoval, že jenom chtěl, aby bylo postaráno o jeho psa a kolo. Navíc prý ležel už po druhém úderu obuškem na zemi. Celkem dostal deset ran.

Dvě hodiny bez pomoci

Pak zraněného a pokáleného muže převezli na policejní oddělení v Bílovci. Na stanici pak podle obžaloby policisté odmítli splnit pokyn dozorčího, aby Sklenáka odvezli k ošetření do nemocnice. To učinili až po dvou hodinách. Muž se ze zranění léčil téměř jeden měsíc.

"V důsledku nezákonného postupu policisty utrpěl rozsáhlá zhmoždění měkkých tkání doprovázená krevními podlitinami," tvrdí obžaloba.

Už byl jednou odsouzen

"Obviněný Filipec použil donucovacích prostředků neoprávněně a za situace, kdy Vlastimil Sklenák k tomu nezavdal příčinu, neboť souhlasil s předvedením a pouze požadoval, aby byl nejprve zajištěn jeho majetek," napsal v obžalobě státní zástupce Alois Dlouhý, který viní oba policisty ze zneužití pravomoci veřejného činitele a Filipce navíc z ublížení na zdraví.

Filipec byl přitom již před rokem 1989 za zneužití pravomoci veřejného činitele odsouzen k peněžitému trestu. Ani to mu nezabránilo v řadách policie nadále sloužit.

Reklama

Související články

Stovky lidí demonstrovaly proti policistovi

Čtyři stovky lidí přišly v pátek večer ve Studénce na Novojičínsku demonstrovat proti místnímu policistovi Václavu Filipcovi. Ten podle pořadatelů začátkem...

Policista Filipec už neslouží ve Studénce

Policista Václav Filipec, proti jehož údajné agresivitě v pátek ve Studénce demonstrovaly čtyři stovky lidí, už od pondělí neslouží na tamním obvodním...

Policista Filipec už nenosí uniformu

Policista Václav Filipec ze Studénky, který loni v listopadu při kontrole brutálně zbil cyklistu, a jeho kolega Miroslav Terich, jenž útoku nečinně přihlížel,...

Výběr článků

Načítám