Hlavní obsah

Čech odsouzený v Anglii na doživotí byl převezen do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český občan Jiří Motl, který byl v únoru 2008 odsouzen v Británii k doživotnímu vězení za vraždu svého zaměstnavatele, byl koncem října převezen k výkonu trestu do Česka. V současnosti pobývá ve vazbě. O tom, do jaké věznice poputuje, se teprve rozhodne.

Článek

"Aby mohl být nařízen výkon uznaného rozhodnutí, musí Krajský soud v Praze posoudit podmínky výkonu trestu ve Velké Británii," řekla v pondělí mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Krajský soud v minulosti uznal britský verdikt včetně výše trestu.

Soud předtím již jednou britský verdikt uznal, Motl však svou žádost stáhl, pak si to ale zase rozmyslel, a tak musel soud rozhodovat znovu. O možnost odpykat si trest v Česku projevil zájem i druhý odsouzený na doživotí - Vladimír Brandejs. Žádost vzal později zpět.

Majitele stavební firmy ubili pachatelé paličkou a pánví v prosinci 2006 v jeho domě v anglickém Boltonu. Zatímco Motl účast na vraždě popíral, Brandejs se k činu přiznal. Motl tvrdil, že stál v době vraždy před domem.

Soudkyně Krajského soudu v Praze Lenka Pješčaková v dubnu při uznání britského verdiktu uvedla, že šlo o brutální čin s loupežným motivem. Za takový čin lze v ČR uložit výjimečný trest i doživotí. Motlův obhájce namítal, že šlo o prostou vraždu, za kterou lze uložit deset až 15 let vězení, proto se také odvolal. Vrchní soud v Praze pak odvolání zamítl.

Britský soudce Michael Henshell podle britského listu Manchester Evening News při vynášení rozsudku poukázal na mimořádnou brutalitu a na chladnokrevnou zradu slušného člověka, který svým vrahům nabídl přátelství a prokázal jim laskavost. K možnosti zmírnění trestu v Česku Henshell řekl, že české úřady by měly rozhodně přihlédnout k okolnostem zločinu.

Oba muži, kteří oběti ukradli 600 liber (asi 17 000 korun) a pozlacený mobilní telefon, po činu z Británie uprchli zpět do České republiky. Česká policie na britskou žádost oba uprchlíky po jejich zatčení vydala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám