Hlavní obsah

Část klientů H-Systemu žádá svobodu pro Smetku odsouzeného za to, že je podvedl

Část klientů zkrachovalého H-Systemu žádá, aby byl zakladatel této společnosti Petr Smetka propuštěn z vězení. Na svobodě by se podle jednoho z poškozených klientů Martina Junka mohl bránit proti údajnému tunelování majetku firmy v konkurzním řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka před soudem. Archivní snímek

Článek

Obvodní soud nedávno rozhodl nepravomocně o Smetkově podmíněném propuštění. Aby se z vězení dostal, musel by to potvrdit pražský městský soud. Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) jej požádal, aby zasedání bylo veřejné. Junek a Čunek to ve středu řekli novinářům. Konkurzní správce Josef Monsport se proti tvrzením o vykrádání konkurzní podstaty ohradil.

"Pan Čunek rozehrává starou píseň, kterou začala skupina SBD Svatopluk, což je subjekt útočící na majetek konkurzu," řekl Monsport. Družstvo Svatopluk už v minulosti podalo trestní oznámení a vyšetřování bylo uzavřeno pravomocným odložením.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je to jistě paradoxní situace, protože po krachu H-Systemu bylo jisté zadostiučinění pro mnoho klientů, když byl inženýr Smetka odsouzen
Martin Junek, poškozený klient H-Systemu

Později je dával i Čunek. Monsport podotkl, že o vykradení konkurzní podstaty hovořil při soudním procesu rovněž Smetka. Tato tvrzení označil konkurzní správce za "prázdné pojmy".

"Je to jistě paradoxní situace, protože po krachu H-Systemu bylo jisté zadostiučinění pro mnoho klientů, když byl inženýr Smetka odsouzen," uvedl k požadavku za propuštění Junek.

V následujících letech se ale podle něho ukázalo to, že po H-Systemu zbyl značný majetek, který začal být při konkurzu prý tunelován. "Bylo by daleko lepší, kdyby byl inženýr Smetka na svobodě, protože on by byl jedním z těch, kdo by se mohl účinně bránit proti tunelování," zdůraznil Junek.

Petici za Smetkovo propuštění adresovanou senátnímu podvýboru pro lidská práva, jemuž Čunek předsedá, podepsalo několik desítek poškozených klientů. Podvýbor se již dříve kauzou H-Systemu na podnět klientů zabýval a podle Čunka zjistil, že majetek stamiliónových hodnot je prodáván v konkurzu podezřelým způsobem. Je podle Čunka zřejmé, že větší vinu za to, že klienti nejsou uspokojeni, nesou konkurzní správci než Smetka.

Odpykal si deset let

Mezi klienty navíc panuje podezření, že Smetka je držen ve vězení záměrně, aby se H-System mohl tunelovat, uvedl Čunek. Veřejné jednání soudu by prý mohlo tyto spekulace vyvrátit.

Smetka dosud odpykal z 12letého trestu podle informací ze středeční tiskové konference deset let a deset měsíců. V první soudní instanci byl podle údajů z petice podmíněně propuštěn už pětkrát, odvolací soud propuštění čtyřikrát zamítl.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

„Shodné zájmy”

Smetka byl podle Čunka odsouzen i k plné náhradě škody. Jeho zájmy i zájmy skupiny klientů ohledně toho, aby byl konkurz veden správně, jsou proto podle senátora prakticky shodné.

Souhrnná výše pohledávek klientů dosahuje podle Monsporta 800 až 900 miliónů korun, celkové zjištěné pohledávky byly ale 2,2 miliardy korun. Věřitelé se těší na každou korunu a žádnou by si nenechali utéci, podotkl. Všechny prodeje se řádně inzerují, ke všem dává souhlas věřitelský výbor a jsou k tomu zápisy, zdůraznil Monsport.

"Pokud si pan Smetka nebo pan Čunek nebo kdokoli jiný myslí, že to bylo prodáváno pod cenou, měli dovést zájemce, kteří by zaplatili o milióny víc. Já bych je velmi rád uvítal a věřitelský výbor taky," dodal Monsport.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám