Hlavní obsah

Bývalý ředitel Agro Jevišovice odešel od soudu bez trestu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Spokojeně mohl odcházet od brněnského Krajského soudu bývalý ředitel podniku Agro Jevišovice Bohumír Rada. Státní zástupce pro něj požadoval šest let vězení za to, že podle jeho názoru neoprávněně na základě zfalšovaných dokumentů získal dotace z evropských fondů na stavbu dvou bioplynových stanic ve Velkém Karlově ve výši 60 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Senát v čele s Danou Kancírovou ale Radu obžaloby zprostil s tím, že skutek se nepodařilo prokázat. Podnikateli hrozilo až deset let za mřížemi.

„Nedá se říct, že by se jednalo o klasický podvod, kdy peníze někde zmizí. Obě bioplynové stanice opravdu stojí a fungují. Obžalovaný by zřejmě v menší výši mohl dotaci získat i zákonným způsobem,“ prohlásil státní zástupce. K žádosti o dotace bylo totiž potřeba získat celou řadu dokumentů a Rada se je rozhodl vyrobit sám, například záznamy o výběrovém řízení si podle obžaloby udělal ex post.

Sám Rada jakoukoli manipulaci odmítl. „Obvinění nerozumím. Náklady vznikly před podáním žádosti, protože původní společnost nebyla schopna bioplynovou stanici realizovat. Ukončili jsme s ní proto spolupráci. Práce, co byly provedeny, byly pouze stavební. Skutečné náklady vznikají, až když je něco dokončeno,“ hájil se a upozornil, že na stavbě pak bylo několik kontrol a na žádné pochybení se nepřišlo. Na nesrovnalosti pak upozornili až auditoři Evropského účetního dvora v Lucemburku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám