Hlavní obsah

Bývalému karlovarskému radnímu Vítu Hořejšovi hrozí až osm let vězení

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Ze zločinů zpronevěry, poškození věřitele a přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku byl ve středu u karlovarského okresního soudu obžalován jednapadesátiletý bývalý člen městské rady v Karlových varech Vít Hořejš (Karlovarská koalice).

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Někdejší karlovarský radní Vít Hořejš v soudní místnosti.

Článek

Uvedených trestných činů, za které mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let, se měl dopustit v minulých letech jako jednatel atletického klubu AC Start Karlovy Vary.

Obžaloba Hořejše viní z toho, že jako jednatel klub zatížil půjčkou deset miliónů korun od společnosti Tubex CZ, z kterých chtěl financovat nákup pozemků v areálu stadiónu v karlovarské městské čtvrti Tuhnice od Ministerstva obrany. „Klub ale nebyl schopen půjčku splácet,“ četla soudkyně Michaela Jasová z policejního spisu výpověď Hořejše, který u soudu odmítl mluvit.

Půjčka vyrostla na 37 miliónů

Hořejš kvůli tomu podle výpovědi u policie zajistil pro klub u společnosti Quatro LTD další půjčku, která postupně s úroky, pokutami a zástavními právy vyrostla na 37 miliónů korun. „Prvotní půjčka byla ale podle všeho jen fiktivní,“ uvedla státní zástupkyně Dana Woydichová, která ve středu kvůli tomu obžalovala z porušení povinností při správě cizího majetku a přečinu poškození věřitele také jednatele společnosti Quatro LTD jednačtyřicetiletého Jiřího Moravce.

Ten na jaře letošního roku, když Hořejš nesplatil dluh, nechal AC Start poslat do exekuce. Kvůli této exekuci na majetek AC Start přišla o možnost získat své peníze z půjčky zpět společnost Tubex CZ. Vypovídat u soudu odmítl rovněž Moravec. Policii už dříve ale tvrdil, že peníze skutečně AC Start půjčil. Později, když viděl, že Hořejš se nemá k navrácení půjčky, souhlasil s prodejem pohledávky za 11 miliónů korun sokolovskému podnikateli s kořeny ze Sovětského svazu Lukmanu Lukmanovi.

Až skončí ramadán, podříznu vám oběma hlavy.
Popisoval Moravec pro policii

S návrhem přišel údajně Hořejš, přičemž transakci zprostředkovala bývalá náměstkyně karlovarského primátora Monika Makkiehová. Jenže podpis smlouvy podle Moravce vázl.

„Až skončí ramadán, podříznu vám oběma hlavy,“ popisoval Moravec policii konflikt na jedné ze schůzek s Lukmanovem. Nakonec, prý v obavě o svůj život, pohledávku prodal Lukmanovovi jen za jeden milión korun a poté podal trestní oznámení.

Makkiehová ale už na podzim minulého roku pro Právo uvedla, že trestní oznámení podal právě Lukmanov poté, co pojal podezření, že půjčka Moravce je pouze fiktivní.

Hořejš byl ve středu ještě obžalován ze zločinu podvodu a přečinu porušení povinností při správě cizího majetku kvůli nesplacené půjčce leasingové společnosti na vybavení kuchyně pro restauraci na AC Startu. Podle obžaloby si klub prostřednictvím Hořejše půjčil zhruba 800 tisíc a nesplatil 300 tisíc korun.

Pomáhat mu v této trestné činnosti měl Martin Hart, který byl obžalován ze zločinu napomáhání podvodu. Hart se ale bránil tím, že jen ukazoval Hořejšovi a zástupci leasingové firmy zařízení kuchyně v Zámečku v Doubí, kde v té době pracoval. Jinak prý nebyl ve věci zainteresován.

Soudní líčení bude pokračovat ve čtvrtek 7. června výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám