Hlavní obsah

Bývalého děkana plzeňských práv policie stíhá za jízdu v opilosti

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sám sobě dobrým advokátem bude muset být bývalý děkan plzeňské právnické fakulty Jaroslav Zachariáš, který zřejmě půjde před soud za jízdu v opilosti. Policisté osmapadesátiletého právníka přistihli v srpnu za volantem ve stavu, kdy sotva udržel vozidlo na silnici. Po několikaměsíčním vyšetřování ho obvinili z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Článek

„Spis jsme nyní předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby,“ potvrdila v pondělí Právu mluvčí plzeňské policie Martina Korandová.  

Jestli státní zastupitelství už obžalobu na Zachariáše vypracovalo, nechtěla jeho šéfka Antonie Zelená potvrdit. „Nepovažuji za seriózní, aby se dotyčný o tom dozvěděl dříve z médií než oficiální cestou,“ vysvětlila Zelená.  

Zachariášovi, který loni v říjnu dostal okamžitou výpověď kvůli aféře s rychlostudenty a podivně udělovanými tituly prominentům, hrozí rok vězení, zákaz řízení nebo peněžitý trest.  

Upozornil na sebe kličkováním v protisměru

Řidič Zachariáš  na sebe upoutal pozornost policejní hlídky sám, když se svou octavií  křižoval  Jateční třídu v protisměru. V dechu mu pak policisté naměřili 2,5 promile alkoholu. Zachariáš odmítl krevní zkoušku, souhlasil pouze s odběrem moči. Strážci zákona na místě Zachariášovi zadrželi  řidičský průkaz.

Sám Zachariáš se k inkriminované jízdě nechtěl vyjadřovat. „Nemám k tomu co říci,“ uvedl na dotaz Práva. Na další otázku, proč odmítl podepsat protokol o dechové zkoušce a nesouhlasil s odběrem krve, uvedl, že nic takového se nestalo. „Všechno je v pořádku,“ řekl pouze a zavěsil telefon.

Bývalý děkan plzeňských práv Zachariáš se v létě dohodl s vedením Západočeské univerzity na odchodu ze školy. Pracovní poměr mu byl ukončen dohodou a dostal odstupné v souladu s kolektivní smlouvou, tedy čtyři platy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám