Hlavní obsah

Bývalá ředitelka sociálního ústavu si podle policie dohodla s firmou úplatek

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli podezření z obcházení veřejných zakázek stíhají kriminalisté 44letou zastupitelku jedné z obcí na Frýdecko-Místecku. Případ se týká tendru na rozšíření sociálního ústavu, jehož zřizovatelem byla obec a ředitelkou obviněná. Policie v kauze obvinila rovněž 37letého podnikatele z Karvinska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případ se podle vyšetřovatelů odehrál v letech 2017 až 2019. „K tomu, aby žena získala dotační titul a peníze od kraje, musela rozšířit ubytovací kapacitu ústavu. Což znamenalo oslovit minimálně tři firmy, jak požaduje zákon o zadávání veřejných zakázek, a požádat o cenové nabídky na projekty i samotnou realizaci,“ popsala v pondělí policejní mluvčí Eva Michalíková.

Ředitelka ale oslovila pouze společnost, kterou vedl obviněný muž. „Po vzájemné domluvě, ještě před vyhlášením první veřejné zakázky na stavební úpravy objektu sociálního ústavu, mu žena poskytla podklady pro vypracování projektové dokumentace k veřejné zakázce, na základě čehož ji podnikatel získal,“ uvedla mluvčí s tím, že v nabídce už měla být zahrnuta i odměna pro ředitelku.

Policie navrhla obžalovat exradního Švachulu z korupce

Krimi

To oba, muž i žena, policistům potvrdili. „Obviněný zajistil a nechal vyhotovit tzv. fiktivní dvě další nabídky, které byly s vyšší částkou, než kterou předložila jeho firma. Zakázku získal a ředitelka si tak měla přijít na částku okolo 100 tisíc korun. Celková cena zakázek přesáhla půl milionu korun,“ doplnila Michalíková.

Zatímco ženě hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi, muž může ve vězení strávit od šesti měsíců do tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám