Hlavní obsah

Byla to strašná rána, začaly létat věci, popsala cestující srážku v Západním expresu

Právo, Novinky, ok, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Devatenáctiletá studentka žurnalistiky Kamila Plzáková cestovala ve středu ráno v Západním expresu, který se na Domažlicku srazil s osobním vlakem. Dle svých slov měla štěstí, že seděla zády ke směru jízdy. Po srážce byla všude krev, kdo mohl, pomáhal. Při nehodě zemřeli tři lidé a na 60 jich bylo zraněno.

Cestující popisuje srážku vlakůVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Jela jsem zrovna do práce v Západním expresu ve vagonu přímo za lokomotivou a zničehonic se ozvala strašná rána a začaly létat věci. Vlak se po chvíli zastavil a bylo tam spousta kouře. Nějaký pán, začínající policista, hned věděl, co má dělat,“ popsala Plzáková.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Domažlicku se srazily dva vlakyVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle svých slov nebyla zraněná, protože seděla zády ke směru jízdy. „Se mnou to jen hrklo, ale lidi, kteří seděli naopak, tak ty to setrvačností vymrštilo proti lidem, kteří byli naproti,“ konstatovala.

Tři mrtví při srážce vlaků u Domažlic. Zahynuli oba strojvedoucí a pasažérka

Krimi

„Okamžitě přijeli záchranáři a hasiči, a kdo mohl, tak pomáhal, bylo tam hodně solidarity. Vystoupili jsme dveřmi, které byly otevřené. Lidem v našem vagonu tekla krev, buď z nosu, nebo že na ně popadala zavazadla. Hodně lidí bylo v šoku, záchranáři nás odehnali od kolejí na stráň a rozdělili do skupin. Hned se začali starat o lidi, kteří potřebovali akutní pomoc,“ svěřila se studentka.

Záběry hasičů z místa nehody vlakůVideo: HZS Plzeňského kraje

Foto: Patrik Biskup, Právo

Tragická srážka vlaků na Domažlicku

Když dívka vystoupila z vlaku a podívala se na následky srážky, dle svých slov nechápala, jak se něco takového může stát vzhledem k tomu, že dráhy disponují automatizovanými systémy. „Je to strašná tragédie, ale rozhodně si nemyslím, že to je nějaký obrázek Českých drah nebo vlakové dopravy, protože nehody se stávají.”

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zraněno bylo téměř 60 lidí

U Kralup vykolejil vlak, provoz na trati je přerušen

Krimi

Miroslav Jícha, cestující z vlakuVideo: Aktu.cz

O další svědectví z vlaku se podělil Miroslav Jícha. „Ještě s jedním klukem jsme vytahovali ze záchodu jednu holku, která tam byla úplně zavřená. Průvodčí nás pak prosila, abychom proběhli i vagony. Byla tam panika, bylo to hrozný,“ popsal Jícha.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Při srážce zemřeli tři lidé

Foto: HZS Plzeňského kraje

Následky srážky vlaků

Západní expres se srazil s osobním vlakem kolem osmé hodiny ráno mezi stanicemi Domažlice a Blížejov u stanice Milavče. Na pomoc vyrazilo 12 jednotek hasičů, záchranáři a čtyři vrtulníky. Při nehodě zemřeli oba strojvedoucí, ten ze Západního expresu byl nějakou dobu pohřešován, následně jej našli hasiči ve zdemolované kabině. Zemřela také cestující z osobního vlaku. Těžce bylo zraněno osm lidí, dalších 50 bylo zraněno středně těžce a lehce. V rychlíku jedoucím z Německa byli také cizinci. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka jel strojvedoucí Západního expresu na červenou. Drážní inspekce předběžně odhadla škody na 100 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám