Hlavní obsah

Byla to klukovina, řekl o pokusu o vraždu soudce a snížil trest z 12 let na čtyři

Novinky, Marek Bádal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z dvanácti let na čtyři roky snížil ve středu pražský vrchní soud trest Josefu Tomanovi (22) za loňský pokus o vraždu náhodného kolemjdoucího v pražském obchodním centru. Podle soudu byl původní trest od Městského soudu v Praze nepřiměřeně přísný, protože Toman muže pobodal ve stavu snížené příčetnosti. Navíc si podle pravomocného rozsudku za konflikt částečně může i poškozený.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Josef Toman s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

„Dospěli jsme k závěru, že trest je nepřiměřeně přísný,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Ten rozhodnutí zmírnit trest odůvodnil zejména tím, že nedošlo ke smrti ani nějaké podstatné zdravotní újmě či zdravotnímu následku poškozeného, zranění byla povrchová a poškozený sám podepsal v nemocnici revers.

Podle Lněničky se poškozený navíc do určité míry na vyvolání konfliktu podílel. „Jedná se o klukovinu jak ze strany obžalovaného, tak klukovinu poškozeného, který ji chtěl za každou cenu oplatit,“ konstatoval soudce.

A konečně za snížením trestu hluboko pod zákonnou trestní sazbu, která v tomto případě činí deset až osmnáct let, stála i Tomanova „zmenšená příčetnost vyvolaná neuspokojivým duševním stavem“. Soud mladíkovi také uložil ochranné psychiatrické léčení ústavní formou.

Vypadal jako Věstonická venuše, líčil student. Za pobodání trenéra MMA dostal 12 let

Krimi

Toman vyvolal konflikt loni v prosinci ve vestibulu metra Flora, když záměrně vrazil do náhodného kolemjdoucího, kterého si vyhlédl. Mladík k tomu uvedl, že ho muž zároveň přitahoval a zároveň se mu hnusil. „Ženskost a mužskost se spojovaly dohromady, nevěděl jsem, jestli se mi líbí. Vypadal jak Věstonická venuše, velký zadek, bicepsy,“ nechal se slyšet Toman u hlavního líčení.

Rytíř a šelma

Z napadeného muže, kterému se nárazem vysypalo jídlo, které si nesl, se vyklubal mezinárodní trenér MMA, který si to nenechal líbit. Když o několik chvil později potkal Tomana v obchodním centru Flora, vrazil do něj ramenem.

Útočník v obchodním centru v Praze pobodal muže

Krimi

Mladík spadl na zem, a když se zvedl, vytáhl na muže nůž. „Vyvolalo to ve mně ponížení, strach a hněv. Cítil jsem se méně jako chlap,“ vysvětlil Toman. Samotné napadení nožem a bodání si prý nepamatuje.

Oba muže od sebe odtrhli kolemjdoucí svědci, kteří potom zavolali záchranku a policii, na jejíž příjezd Toman počkal.

Kromě studia práv se prý věnuje fantasy knihám, hrám a filmům, studuje latinu a japonštinu. Během devítiměsíčního pobytu ve vazbě začal psát fantasy knihu. Svět fantasy se mu podle jeho obhájkyně prolíná do reálného života. Podle ní konflikt na Floře vnímal „jako rytíř na bitevním poli bojující s nějakou šelmou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám