Hlavní obsah

Vypadal jako Věstonická venuše, líčil student. Za pobodání trenéra MMA dostal 12 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za pobodání náhodného kolemjdoucího v obchodním centru dostal ve středu student práv Josef Toman (22) dvanáctiletý trest vězení. Toman pokus o vraždu nepopíral, tvrdil ale, že si samotné napadení nepamatuje. Rozsudek není pravomocný, Toman se proti němu okamžitě odvolal.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí studenta Josefa Tomana k jednáníVideo: Novinky

 
Článek

„Vina obžalovaného byla prokázána,“ uvedla soudkyně Jarmila Pavlátová.

Při úvaze o trestu soud vzal v potaz Tomanovu dosavadní bezúhonnost, zároveň ale Pavlátová podotkla, že mladík v podstatě neprojevil lítost nad tím, že skoro zabil člověka.

Po vynesení rozsudku se Toman otázal člena justiční stráže: „Mohl byste mě zastřelit?” Následně si Toman podal odvolání proti verdiktu.

Toman podle obžaloby vyvolal konflikt ve vestibulu metra na stanici Flora začátkem loňského prosince. Vrazil do náhodného kolemjdoucího, kterému se nárazem vysypalo jídlo, které si nesl.

Toman uvedl, že ho napadený muž přitahoval a zároveň se mu i hnusil. „Ženskost a mužskost se spojovaly dohromady, nevěděl jsem, jestli se mi líbí,“ pronesl Toman. Do muže, toho času mezinárodního trenéra MMA, vrazil prý proto cíleně, v očekávání nějaké reakce. „Vypadal jak Věstonická venuše, velký zadek, bicepsy,“ rozhovořil se obžalovaný.

Za pobodání v obchodním centru v Praze policie obvinila muže z pokusu o vraždu

Krimi

Poškozený si tak musel jít pro nové jídlo do obchodního centra, kde znovu potkal Tomana. „Pamatuji si, že letím dolů a slyším: To máš za to!“ řekl Toman.

Poškozený uvedl, že Tomana srazil ramenem. „Upadnul, zvednul se, otočil se, usmál se a otevřel na mě nůž,“ uvedl muž. Toman se podle jeho slov „usmál chladnokrevně a začal bodat“.

„Reakce obžalovaného na to, že do něj poškozený vrazil, byla zcela neadekvátní,“ uvedla k tomu soudkyně.

Chtěl ho léčit magií

„Vyvolalo to ve mně ponížení, strach a hněv. Cítil jsem se méně jako chlap,“ vysvětlil Toman. Samotné napadení nožem a bodání si prý nepamatuje. „Probudil jsem se, když mě někdo škrtil a slyším: Pusť ten nůž, pusť ten nůž!“ řekl mladík.

Pobodanému se pak prý sám snažil pomoci. „Neumím první pomoc. Jediné, co mě napadlo, že bych ho vyléčil magií,“ prohlásil Toman, který sám řekl, že žije „v podstatě ve fantasy světě, věří v magii a že existují světy, kde by mohla fungovat“. Nůž, kterým Toman bodal, prý nosil u sebe od té doby, co se ztratil v lese.

Muž obviněný z pokusu o vraždu na Floře v Praze skončil ve vazbě

Krimi

Oba muže od sebe odtrhli kolemjdoucí svědci, kteří i potom zavolali záchranku a policii, na jejíž příjezd Toman počkal.

„Odpouštím ti, co jsi udělal. Přál bych ti, abys dostal šanci. Je mi líto, že jsi musel tímhle procházet, protože si zasloužíš normální svět a normální život,“ řekl na závěr hlavního líčení poškozený.

„Chtěl bych se omluvit. Seš chlap na správným místě. Bylo špatné o tobě uvažovat jako o metrosexuálovi,“ odvětil Toman

Toman se také u soudu nechal slyšet, že se bojí lidí, kteří se mu hnusí, protože „jejich duše jsou podivné“. A hnusí se i sám sobě. Jediná pozitivní věc na světě je podle něj láska.

Kromě studia práv se prý věnuje fantasy knihám, hrám a filmům, studuje latinu a japonštinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám