Hlavní obsah

Byla to akce vyvolaná hněvem, tvrdí psycholožka o mačetovém útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Loňský mačetový útok v Novém Boru nebyl podle psycholožky plánovaný, ale byla to akce vyvolaná hněvem. Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové to soudní znalkyně z oboru psychologie v pátek uvedla při hlavním líčení. Neveřejné jednání s pěti obžalovanými mladíky pokračuje u Krajského soudu v Liberci už třetí den za přísných bezpečnostních podmínek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Projednávání případu provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Článek

Jasné zatím není, kdo a čím útočil. Mačetu ani jinou podobnou zbraň policisté nezajistili. Poškození ve čtvrtek u soudu vypověděli, že nevědí, jaké zbraně měli útočníci v rukou. Mačetu viděl s určitostí jen muž, který přišel do baru těsně před incidentem a na něhož skupina nezaútočila.

Dnes před soudem vypovídal svědek, který bydlí naproti baru a vyhlédl z okna, když uslyšel hluk. Podle soudkyně uvedl, že útočníky viděl jen vycházet, a nedovedl říci, zda drželi něco v rukách.

Útoku předcházel konflikt se servírkou

Útok se stal loni 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a vyvedli je. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil.

Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Podle některých spekulací uvnitř seděli při prvním konfliktu údajně jen dva muži a další si přivolali na pomoc v předtuše útoku. "Ve spisu to není. Jestli to tak bylo, nevím," řekla ve čtvrtek předsedkyně senátu. Příbuzní obviněných mladíků navíc tvrdí, že mačety dovnitř přinesl někdo jiný. Poškození i svědek, který byl v baru, to odmítají.

Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždu a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční. Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let. Po skončení dnešního jednání bude proces odročen, další termín zatím stanoven nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám