Hlavní obsah

Byl to strážce společné kasy, majitele bytů v paneláku ale obral o milióny

Právo, Patrik Biskup

Před 12 lety založilo pět desítek majitelů bytů panelového domu v plzeňské Žlutické ulici společenství vlastníků. Jako strážce společné kasy si zvolili Jiřího Běla a dali mu absolutně volnou ruku. Jenže vsadili na špatného koně a teď si rvou vlasy. Osmapadesátiletý muž totiž vybílil společný účet, ze kterého se platily energie a střádaly se na něm peníze do fondu oprav.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aby lidé v bytech nezůstali bez tepla, elektřiny a plynu, museli se složit na zaplacení několikamiliónového dluhu.

Soud minulý týden poslal Běla na čtyři roky do vězení. „Jako předseda výboru společenství vlastníků bytů zpronevěřil bezmála tři milióny korun ze společného účtu, ke kterému měl jako jediný dispoziční právo,“ uvedl žalobce Libor Řeřicha s tím, že škodu policie vyčíslila za období od roku 2005 do 2011.

Jak Běl hospodařil roky předtím, není jasné, účetnictví z té doby kriminalisté nedohledali. Podle spisu Běl penězi majitelů bytů vykrýval dluhy vlastní firmy, kterou nakonec přivedl do likvidace. A to ještě sám do společného účtu nedal ani korunu, a ostatní majitelé bytů tak za něj zaplatili 200 tisíc.

Na dluzích nabíhalo penále

Průšvih vyplaval na povrch v únoru předloňského roku. „Dostali jsme do schránky dopis z teplárny, že kvůli dlouhodobé platební neschopnosti se můžeme dostat do insolvenčního řízení. Tak jsem tam zašla a zjistila, že není zaplaceno posledních pět měsíců. Škemrala jsem, aby nás neodpojili, a vyjednala splátkový kalendář,“ popisovala šokující odhalení současná předsedkyně výboru společenství vlastníků bytů Lenka Pešatová.

Okamžitě nato kontaktovala Běla, který jí tvrdil, že o nic vážného nejde, že se to vyřeší. Pak to zase vysvětloval tím, že peníze vybíral, aby je zhodnotil. „Na základě průšvihu s teplárnou jsme s kolegyní vytáhly seznam dalších dodavatelů a začaly je obvolávat. Do týdne jsme daly dohromady hrubý nástřel toho, co kde dlužíme. S hrůzou jsme například zjistily, že není zaplacena faktura za výměnu oken a opravu střechy, kde nabíhalo penále. Vše jsme zesumarizovaly a Běla donutily odstoupit z výboru,“ pokračovala Pešatová.

Přihlásili se i vymahači dluhů

Než proběhly všechny administrativní změny, stačil Běl ještě vybrat z účtu další desítky tisíc korun, které tam mezitím naběhly jako zálohy za služby za jednotlivé byty. „Začali nás nahánět i vymahači dluhů. Nic příjemného to nebylo,“ dodala Pešatová.

Vlastníci bytů se nakonec domluvili, že se na dluh složí. „Už je kompletně zaplacený, na jeden byt vyšlo maximálně 15 tisíc korun. Byla to ale hysterie, lidi na mě doslova ječeli, ať z něho okamžitě ty peníze dostanu, že to platit znova nebudou. Divili se, jak je vůbec možné, že peníze rozkradl,“ uzavřela Pešatová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám