Hlavní obsah

Brněnské úřednice doplatily na úplatky za čachry s byty

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Detektivové z protikorupční policie v uplynulých dnech obvinili čtveřici lidí z korupce spojené s přidělováním bytů v brněnské městské části Černovice. Dva podnikatelé měli podle informací Práva ve spolupráci s dvěma zaměstnankyněmi tamního obecního úřadu požadovat po místním obyvateli 150 tisíc korun za to, že na něj převedou byt, na který by jinak neměl nárok.

Článek

Právu to potvrdil mluvčí celostátního protikorupčního útvaru Roman Skřepek. Podle něj policii kontaktoval letos na jaře mladý muž s tím, že se na něj obrátil neznámý realitní makléř, který požadoval úplatek ve výši 150 tisíc korun.

„Sliboval, že za to zprostředkuje převod nájmu obecního bytu, ve kterém muž bydlel se svou babičkou, dokud nezemřela,“ uvedl Skřepek. Původně totiž černovický úřad přidělení bytu muži odmítl s tím, že v bytě nebyl přihlášen dostatečně dlouhou dobu. Oslovený muž se nicméně obrátil na policii a ta už obsah všech dalších schůzek s celou čtveřicí sledovala.

„Zjistili jsme, že jde o sehranou skupinku, který v tom tzv. umí chodit,“ poznamenal mluvčí detektivů. Klec podle něj spadla v momentě, kdy muž pod dohledem policie předal realitnímu makléřovi v jeho autě požadované peníze.

Hrozí jim tříleté vězení

„Následně byly také provedeny domovní prohlídky a zahájili jsme trestní stíhání celé čtveřice. Oba podnikatelé jsou obviněni z příjímání úplatku a dvě úřednice se stejného trestného činu ve spolupachatelství,“ vysvětlil Skřepek.

Všem u soudu hrozí až tříleté vězení, policie si je přitom podle mluvčího svou pozicí jista. „Důkazy, které hovoří v neprospěch obviněných, byly zajištěny,“ konstatoval Skřepek a zároveň dodal, že během vyšetřování kriminalisté odhalili na černovickém městském úřadě neoprávněnou manipulaci v evidenčních listech bytů.

Místostarosta obce Jan König se k případu pro Právo nevyjádřil s tím, že o něm zatím nemá žádné informace. Zda jsou obě úřednice stále zaměstnankyněmi obce, tak není jasné. Podle informací Práva šlo o šéfku bytového odboru a o zapisovatelku odboru finančního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám