Hlavní obsah

Bratislavský soud má rozhodnout o vydání Kutala

Právo, Pavel Blažek, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRATISLAVA

Někdejší podnikatel s lehkými topnými oleji (LTO) Vratislav Kutal si možná přece jen odsedí deset let vězení, pokud bratislavský soud 1. října vyhoví žádosti českého ministerstva spravedlnosti o jeho vydání.

Foto: Vratislav Konečný

Alice a Anbu před jurtou

Článek

"Žádost o vydání Kutala jsme slovenské straně zaslali letos 23. července. Důvodem bylo, že nenastoupil trest a slovenská policie jej zatkla 14. července na základě mezinárodního zatykače. Doufáme, že soud naší žádosti vyhoví," řekl v úterý Právu pracovník tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Milan Vladyka. Sdělení potvrdil místopředseda bratislavského krajského soudu Tibor Kubík.

"Justice zváží, zda doporučí ministrovi spravedlnosti Kutalovo předání českým úřadům. Na pátek 1. října je nařízeno přelíčení za přítomnosti veřejnosti. Bude na něj předveden také Kutal, přítomni budou rovněž obhájce a prokurátor," řekl Právu Kubík.

Kutala poslal do vězení loni v březnu pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu spolu s Jiřím Večeřem (12 let vězení), Radkem Jaškem (13 let), Pavlem Strakou (12 let) a Milanem Šišmou (13 a půl roku).

Kutal dostal deset let za zadání vraždy novináře, která se neuskutečnila, a za zadání úkolu zorganizovat výbuchy před olomouckým soudem a pod autem v Praze, které měly odvrátit pozornost policie od vyšetřování obchodů s LTO. Ostatní odsouzení se podíleli na vraždě podnikatele s LTO, Čechorakušana Lubomíra Holého.

Odsouzené skupině okolo Kutala se přisuzuje také vražda obchodníka s LTO Marka Lehkého. V pondělním pořadu ČT 1 to přiznal odsouzený Večeř. "Nařídil jsem jeho smrt. Marka nejvíc šokovalo, když se dozvěděl před smrtí, kdo vlastně k tomu dal příkaz," řekl na ČT1 Večeř.

Zkorumpovaní policisté a politici?

Večeř ve své výpovědi před kamerou upozornil také na vztahy Kutala s bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem (ODS). Tvrdil, že podvodných obchodů s LTO se účastnil bývalý šéf republikánů Miroslav Sládek a manželky nejmenovaných ministrů. Večeř zcela volně hovořil o tom, jak snadné bylo zkorumpovat některé policisty a zpravodajce Bezpečnostní informační služby (BIS).

"Neexistovalo v podstatě nic, co by se nedalo koupit. I kdyby v té době šel na policii, tak narazí na policajty, co dělali LTO, co v tom podnikali, konkrétně pan Kutal. Já, když jsem ho potkal, poznal, tak to byl činnej policajt ve službě zrovna na oddělení hospodářské kriminálky," řekl Večeř. Uvedl, že takto byli získáni pro Kutalův okruh policisté v Brně, na střední Moravě a v dalších regionech.

Dlouhé prsty

Večeřovo tvrzení o zkorumpovanosti některých policistů a politiků v souvislosti s obchody s LTO potvrdil v úterý Právu bývalý brněnský celní pátrač Čestmír Vintr. "Na podzim 1993 jsem písemně a velmi důrazně upozornil své brněnské nadřízené a Generální ředitelství cel na podvody s LTO. Dopadlo to tak, že jsem se na doporučení BIS tři měsíce s příbuzenstvem ukrýval v zahraničí," řekl Vintr. Uvedl, že upozornění několikrát opakoval. "Byl jsem z celní služby odejit. Od té doby jsem si nikde ani neškrtl. Tak dlouhé mají prsty," poznamenal.

Odhady, o kolik stát při podvodech s LTO přišel na dani, se pohybují mezi 60 až 100 miliardami korun. "Mluví se jen o cisternách. Ztráta však bude asi vyšší. Významná část šla k nám ze Slovenska na 40 terminálů produktovodu. O tom však nikdo nemluví," upozornil Vintr. Dodal, že podvod s LTO zřejmě inspiroval maďarský název pro motorovou naftu. "Gáz olaj. To přeložili jako plynový nebo lehký olej. A obchody se rozjely," dodal bývalý celní pátrač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám