Hlavní obsah

Bombový vyděrač na Olomoucku neudeřil

– OLOMOUC

Do večerních hodin nedošlo v pondělí v Olomouci ani v okolí hanácké metropole k obávaným pumovým útokům, ohlášeným právě na 24. března neznámým vyděračem. Přesto je vedení Policie ČR přesvědčeno, že případ nezveličilo a že postup, který zvolilo, nebyl plácnutím do vody, jak nyní tvrdí pražský advokát Doucha.

Foto: Josef Zajíc

Kurátorka výstavy Gabriela Pelikánová, oddíl ilustrací k pohádkám Boženy Němcové.

Článek

Jak včera zdůraznil Právu náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně, případ olomouckého vyděrače se vymyká všem dosavadním anonymním ohlášením bombových útoků. Navíc nelze vyloučit, že své útoky skutečně provede, a to třeba zcela jinde.

"Anonymních oznámení s ohlášením uložení bomby máme v týdnu až několik desítek. Olomoucký anonym se od nich liší. Předvedl, že dokáže sestrojit funkční trubkovou bombu, schopnou odpálení. Proto jsme nemohli vyloučit, že hrozbu explozí splní, a v zájmu ochrany života a zdraví nevinných lidí jsme přistoupili na jeho podmínky. V žádném případě jsme hrozbu nezveličili, ale ani nepodcenili," řekl v pondělí náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Na otázku, zda může anonym zaútočit na zcela jiném místě, než je hanácká metropole, prohlásil: "Nelze to vyloučit. Nevíme, jak se rozhodne."

Gross má obavy z reakce vyděrače

Také ministr vnitra Stanislav Gross je přesvědčen, že dosavadní postup policie odpovídá jediné prioritě v tomto případu, a to je zamezení uskutečnění hrozeb. "Všechno ostatní je vedlejší," zdůraznil Gross, podle kterého udělal olomoucký hejtman chybu, když o dopise vyděrače veřejně informoval. "To, z čeho mám větší obavu, je, jaká bude reakce pachatele na atmosféru, která se nyní vytvořila," uvedl ministr.

Naprosto odlišně hodnotí Březinovu iniciativu stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer. "Přístup Policie ČR k informování veřejnosti pokládám za zcela nepřijatelný. Je sice nutné vzít v úvahu obtížnost policejní práce při řešení takovýchto případů, na straně druhé však stojí občané, kteří by měli být dostatečně a včas informováni o možných rizicích a postupu vyšetřování. Konstatuji, že v tomto ohledu vedení policie naprosto selhalo, a příští týden na schůzi Poslanecké sněmovny budu v této věci interpelovat ministra vnitra Stanislava Grosse," dodal stínový ministr.

Doucha: komické a neprofesionální

Také pražský advokát Josef Doucha, bývalý šéf středočeského úřadu vyšetřování, kritizoval postup policie. Uvedl, že mu není jasné, co policie shozem deseti miliónů podle vyděračova požadavku sledovala. "Považuji za komické a neprofesionální, že peníze shodila a současně policisté místa shozu sledovali. Bylo to plácnutí do vody. Pro ty peníze by si šel jen na hlavu padlý člověk. Chápu, že policie takticky postupovala tak, že vzala hrozby vážně, ale udělala to tak, že ničemu nezabránila. Naopak ho vydráždili tak, že mu dodali chuť k další akci. To je špatně," řekl advokát.

Vyděrač si do soboty nevyzvedl žádný z balíků peněz, které podle jeho pokynů shodila policie na 25 místech střední Moravy. Policie pak balíky sesbírala. Doucha upozornil, že vyděrač je ve skutečnosti terorista, který neohrožuje jen obyvatele Olomouce: "Může udeřit kdekoliv, neřekl, že si za místo útoku zvolil Olomouc."

Reklama

Související články

Vyděrač položil bombu a vyhrožuje státu

Neznámý vyděrač požaduje od státu, respektive policie, vyplacení finanční částky v řádu miliónů korun. Jinak hrozí, že odpálí bombu někde na území republiky....

Po bombovém vyděrači pátrá i BIS

Po olomouckém bombovém anonymovi, který vydírá stát, pátrá kromě policie také Bezpečnostní informační služba (BIS). Spolupracujeme s útvarem pro odhalování...

Výběr článků

Načítám