Hlavní obsah

Blesk v Třinci popálil chlapce, kteří se schovali pod stromem. Jeden je ve vážném stavu

Novinky, plk
Aktualizováno

Dva náctileté chlapce zranil v pátek odpoledne blesk, který udeřil do stromu na okraji lesa v třinecké části Kanada. Chlapci se pod stromem zřejmě schovávali před bouřkou, která zasáhla Třinecko okolo 17. hodiny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Do stromu uhodil blesk ve chvíli, kdy pod stromem či v jeho blízkosti byli tři chlapci ve věku 12 až 15 let,“ popsal událost policejní mluvčí Richard Palát.

Podle něj se při události zranili dva chlapci. „Jeden byl letecky přepraven do zdravotnického zařízení a druhý ošetřen na místě,“ doplnil.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že život ohrožující poranění utrpěl 13letý hoch. „Byl tam jednoznačně zásah bleskem, chlapec byl po něm v bezvědomí, nicméně když dorazily naše posádky na místo, tak už s nimi komunikoval,“ nastínil a dodal, že na těle chlapce byly jasné stopy vstupu blesku do těla.

„Posádka jej (chlapce) utlumila, zaintubovala a letecky transportovala do Fakultní nemocnice Ostrava,“ informoval Humpl.

Záchranáři ošetřili i o rok staršího chlapce. I jeho zasáhl blesk, podle Humpla pravděpodobně „šel“ zásah zespod od země. „Hoch měl popáleninu dolní končetiny, závažnost zranění byla menší než u prvního chlapce, ale i tak vážná,“ řekl s tím, že po ošetření byl mladý pacient převezen do třinecké nemocnice.

Meteorologové varovali před silnými bouřkami, výstraha platí od pátečního poledne až do nedělního večera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám