Hlavní obsah

Bez tragické dopravní nehody je letos zatím 14 okresních měst

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na silnicích v Česku zahynulo za letošní leden až říjen 626 lidí a 2440 utrpělo těžké zranění. Přesto existují i větší města, kde jsou silnice téměř zcela bezpečné. Mezi ně patří 14 z 59 bývalých okresních měst, kde situaci již pět let monitoruje Česká pojišťovna (ČP) v rámci svého projektu Index bezpečnosti.

Článek

„V letošním prvním pololetí nedošlo ve zmíněných 14 městech ani k jediné nehodě se smrtelným nebo těžkým zraněním. To je rekordní výsledek, který o tři města ještě předčil bilanci z loňského prvního pololetí,“ sdělila nyní ČP.

Těmito čtrnácti bezpečnými městy jsou Benešov, Mělník, Písek, Prachatice, Domažlice, Sokolov, Louny, Most, Rychnov nad Kněžnou, Semily, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Prostějov a Uherské Hradiště.

Naopak největší propad v žebříčku letos zaznamenaly Rokycany, Hodonín, Jeseník, Český Krumlov a Strakonice. Na posledních místech se v něm tentokrát umístily Nový Jičín, Přerov a Kutná Hora.

V rámci Indexu bezpečnosti sleduje ČP nehodovost i v třinácti krajských městech. V této kategorii se za letošní první pololetí na prvním místě umístila Jihlava a udržela si tak prvenství z loňského roku. Na dalších místech jsou Ústí nad Labem a Plzeň, které si proti minulosti výrazně polepšily.

Vzestup z hlediska bezpečnosti provozu zaznamenaly také hlavní město Praha a České Budějovice. Naopak k největšímu zhoršení z hlediska tragických dopravních nehod došlo v prvním pololetí v Pardubicích, Liberci a Zlíně.

Index bezpečnosti vychází ze statistiky Policie ČR. Vyjadřuje úroveň nehodovosti na základě počtu usmrcených a těžce zraněných osob při nehodách v silničním provozu. Důraz zvláště klade na nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí a bere při tom ohled na počet obyvatel daných měst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám