Hlavní obsah

Berdych se chová slušně a je definitivně volný, rozhodl soud

– Praha

David Berdych, který si odpykal přes 11 let vězení za loupeže, únosy a vydírání tzv. Berdychova gangu, je definitivně volný. Soud rozhodl, že muž se v sedmileté zkušební době podmíněného propuštění z vězení choval řádně. Gang vstoupil do dějin české kriminalistiky propojením podsvětí s elitními policisty, kteří měli bojovat s organizovaným zločinem.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Berdych v roce 2015, kdy žádal o propuštění z vězení (24. června 2015).

Článek

„Z obsahu trestního spisu, zejména z centrální evidence stíhaných osob, opisu rejstříku trestů a závěrečné zprávy Probační a mediační služby, bylo zjištěno, že podmíněně propuštěný vedl ve zkušební době řádný život a vyhověl uloženým podmínkám, když současně plnil i uložené přiměřené povinnosti," stojí v usnesení předsedy senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Kryštofa Nového.

Soud proto vyslovil, že se 49letý Berdych ve zkušební době osvědčil. Proti tomuto rozhodnutí nelze podat stížnost.

Někdejší vyhazovač pražského erotického podniku Discoland Sylvia si měl za mřížemi odpykat 15 let. Po dvou třetinách trestu začal usilovat o předčasné propuštění na svobodu.

Napoprvé u soudce Nového neuspěl. Soud totiž Berdychovi v roce 2014 kvůli jeho kriminální minulosti neuvěřil, že v trestné činnosti nebude pokračovat.

David Berdych odchází z vězení (24. června 2015)Video: Novinky

Berdycha ale podpořilo jak vedení věznice, tak i znalci, kteří označili jeho opětovné zařazení do společnosti za reálné. Jeho právník navíc kritizoval to, že ačkoliv Berdych jako jediný z gangu spolupracoval s policií na rozkrytí celého případu, za mřížemi zůstal jako poslední.

Nový nakonec Berdycha podmíněně propustil v červnu 2015, kdy mu také stanovil sedmiletý pravidelný dohled probačního úředníka. Státní zástupce s rozhodnutím souhlasil. Berdychovi na svobodu pomohla i více než stovka pochval, které dostal ve vězení za dobré chování.

Kauza tzv. Berdychova gangu byla největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Zločinci se často přestrojovali za policisty, trestnou činností si údajně přišli na více než sto milionů korun.

Nejvyšší soud odmítl dovolání údajných členů Berdychova gangu

Krimi

První zločiny spáchali Berdych a jeho komplici už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo nakonec stíháno přes 50 lidí.

Jedním z Berdychových kompliců v počátcích činnosti gangu byl provozní z Discolandu Jaromír Prokop, který se před spravedlností skrýval řadu let v USA.

Vůdčí muž Berdychova gangu jde po třiceti letech za mříže, soud mu potvrdil 10 let

Krimi

Pražský vrchní soud mu po jeho dopadení potvrdil letos v červnu desetiletý trest vězení za účast na čtyřech loupežích. Berdych v tomto obnoveném procesu odmítl k Prokopově roli ve skupině vypovídat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám