Hlavní obsah

Poslední člen Berdychova gangu je v rukou české policie. Skrýval se 16 let

Aktualizováno

Kriminalisté přivezli z USA Jaromíra Prokopa, posledního člena tzv. Berdychova gangu, odsouzeného za únos a smrt zlatníka z roku 1996 a další loupeže.

Policie dopadla posledního člena tzv. Berdychova ganguVideo: Policie ČR

 
Článek

Prokop byl za svou účast na kriminálitě tzv. Berdychova gangu souzen jako uprchlý, soud mu vyměřil 13,5 roku vězení. Loni na jaře ho zatkli policisté v USA, nyní jej čeští kriminalisté dopravili po šestnácti letech zpět do vlasti. Policie to oznámila na svém twitteru.

„Letadlo s posledním odsouzeným (v kauze) dnes ve 13.10 přistálo na pražském letišti a poslední 'Berdychovec' je za mřížemi,” uvedla policie.

Muž skončil v jedné z pražských věznic, napsala na webu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Prokopa nejmenovala, oznámení ale připojila ke starší zprávě o jeho zadržení v USA.

Skrýval se v Seattlu

Prokopa policie ve Spojených státech dopadla loni v dubnu, skrýval se v okolí Seattlu. Ministerstvo spravedlnosti ještě před tím zažádalo o Prokopovo vydání do ČR. Žádost o extradici posuzuje americké ministerstvo spravedlnosti, rozhoduje pak o ní soud a po něm ještě ministr zahraničních věcí USA.

Foto: Policie ČR

Policie dopadla posledního člena tzv. Berdychova gangu

Gang pojmenovaný po Davidu Berdychovi měl podle pravomocného rozsudku na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Uprchlý Prokop byl odsouzen za stejné činy jako Berdych. Loni se při zadržení prokázal falešným průkazem. Rendlová tehdy uvedla, že Prokop v USA používal desítky padělaných dokladů a vedle padělání se dopouštěl majetkové trestné činnosti.

Foto: Policie ČR

Prokopa zadržela posledního člena tzv. Berdychova gangu loni na jaře policie v USA.

Kauza takzvaného Berdychova gangu bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí kolem Davida Berdycha si svou trestnou činností přišla údajně na více než 100 milionů korun, první zločiny podle žalobců spáchala v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností skupiny bylo dosud obžalováno nebo obviněno přes 50 lidí.

Berdych propuštěn v roce 2015

Jako poslední ze skupiny zůstal ve vězení Berdych odsouzený na 15 let za loupeže a únosy. Soud jej podmínečně propustil z vězení v červnu 2015 poté, co si odpykal více než dvě třetiny trestu.

Europol rozbil gang pašeráků. Migranty do Německa vozili i přes Česko

Evropa

Berdych v tomto řízení dostal více než devítiletý trest vězení, už předtím byl pravomocně odsouzen za vydírání a za přechovávání padělaných bankovek k sedmiletému trestu. Berdych nakonec strávil ve vězení více než 11 let, podmínečně propuštěn byl v červnu 2015.

Foto: Policie ČR

Policisté odvážejí Prokopa z Ruzyňského letiště.

Obvodní soud pro Prahu 6 muži, který si odpykal více než dvě třetiny trestu, také stanovil sedmiletý dohled probačního úřadu. „Pobyt ve výkonu trestu u něj vedl k zásadním změnám k postoji k životu," uvedl tehdy v posudku psycholog Ladislav Procházka.

Prokop byl souzen jako uprchlý a dostal 13,5 roku vězení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám