Hlavní obsah

Berdych požádal o propuštění, ve vězení na sobě prý pracoval a polepšil se

Praha
Aktualizováno

David Berdych si podal žádost o podmíněné propuštění z vězení. Za mřížemi si odpykává patnáctiletý trest za únosy, vydírání a loupeže. Z takzvaného Berdychova gangu již zůstal za mřížemi pouze on. O žádosti bude v řádu jednoho až dvou měsíců rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6.

Foto: Petr Horník, Právo

David Berdych na archivním záběru

Článek

"Pan Berdych vstoupil do poslední třetiny výkonu trestu, a proto jsme podali návrh na podmíněné propuštění. Z věznice s ostrahou jej přesunuli do mírnějšího typu s dozorem, jeho resocializace je jednoznačná a chování vzorné,"  řekl Berdychův advokát Jaroslav Ortman.

Soud si nyní musí vyžádat stanovisko ruzyňské věznice, kde Berdych v současné době pobývá. Potom nařídí veřejné zasedání k projednání žádosti. Ortman doplnil, že jeho klient má na svobodě zajištěné bydlení i zaměstnání. Ohledně typu práce ale advokát zatím nechtěl být konkrétnější s tím, že tyto argumenty zazní až u soudu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do mírnějšího typu věznice se Berdych dostal na základě své žádosti v prosinci 2011. Tehdy u soudu uvedl, že svůj trest přijal a vyrovnal se s ním. Poukazoval na to, že ve věznici s dozorem bude mít více příležitostí, jak na sobě pracovat. Chtěl také dokázat příbuzným, že je schopný se polepšit. Podle dřívějších zpráv z věznice Berdych ve volném čase cvičil a zdokonaloval se v angličtině.

Přišli si na 100 miliónů  

O podmíněné propuštění z výkonu trestu loni úspěšně požádal i Berdychův komplic Tomáš Půta. Ve vězení si odpykal zhruba osm let z desetiletého trestu, soud mu poté stanovil čtyřletou zkušební dobu. Musí se tak pravidelně hlásit pracovníkovi Probační a mediační služby a dokládat mu, že žije řádným životem a jaké má příjmy.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina byla ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se zaměřovali na loupežná přepadení, vydírání i únosy, často se přestrojovali za policisty.

Organizovaná skupina desítek lidí si svou trestnou činností údajně přišla na více než sto miliónů korun. První zločiny prý Berdych s komplici spáchali už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí, z toho několik bývalých policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám