Hlavní obsah

Bauhaus musí Svěrákovi zaplatit 200 tisíc za slogan "upeč třeba zeď"

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud odmítl dovolání společnosti Bauhaus ve sporu s hercem a scenáristou Zdeňkem Svěrákem kvůli neoprávněnému využití úryvku textu jeho písně Dej cihlu k cihle. Potvrdil tak verdikt, podle kterého se Bauhaus měl Svěrákovi omluvit a zaplatit 200 000 korun jako odškodné.

Článek

Soud rozhodl před časem bez ústního jednání, v úterý usnesení zpřístupnil v soudní databázi. Spor se vleče od roku 2005. Zpočátku se zdálo, že úspěšnější bude Bauhaus. Nejvyšší soud (NS) do případu poprvé zasáhl v roce 2007. Rozhodl ve prospěch Svěráka, nařídil nové projednání věci, a předznamenal tak celkový výsledek sporu. Soudci tehdy zdůraznili, že autor svobodně rozhoduje o užití svého díla, za něž mu přísluší odměna.

Dělání, dělání z filmu Princové jsou na draka

Následoval rozsudek Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci, který přiznal Svěrákovi právo na omluvu i odškodné. Nyní už NS nenašel důvod k zásahu. Rozsudek prý důsledně a přiléhavě vychází z platné úpravy autorského práva a je v souladu se závěry předchozího rozsudku Nejvyššího soudu v téže kauze.

Společnost Bauhaus prodává výrobky pro kutily, stavebniny či zahradní techniku. Část textu využila v reklamní kampani na míchačku na stavební hmoty. Slova "upeč...třeba zeď" použila na nejméně 211 velkoplošných reklamních plochách. Svěrák to pokládal za neoprávněné využití a změnu autorského díla.

Herec věnuje vysouzené peníze na konto paraplegiků

Zástupci Bauhausu v minulosti tvrdili, že slogan použitý v reklamě nesplňuje znaky autorského díla a nemá se Svěrákovou písní přímou souvislost. Slogan prý vyjadřoval myšlenku, že použití propagovaného stroje je tak jednoduché, že ho zvládne i hospodyňka. Soudy ale nakonec zohlednily obecnou známost textu Svěrákovy písně. Pouhá tři slova z textu prý evokují zbytek písně.

Právní zástupce Svěráka už v minulosti novinářům řekl, že herec vysouzené peníze poskytne na "dobrou věc", zřejmě na konto paraplegiků. Píseň Dej cihlu k cihle, známá také jako Dělání, zazněla v televizní pohádce Princové jsou na draka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám