Hlavní obsah

Baníkovci za doprovodu policie prošli Prahou

Právo, Novinky, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/PRAHA

Speciálně vybavený vlak se zhruba tisícovkou fanoušků ostravského Baníku dorazil v úterý ve dvě hodiny odpoledne do Prahy. Na dejvickém nádraží již na baníkovce čekaly stovky policistů, včetně těžkooděnců, které je doprovázely na strahovský stadión. Odpoledne tam jejich tým odehraje finálový pohárový zápas se Spartou.

Foto: Romana Semelková

Koňský povoz na své stanici u zámku

Článek

Jak hlásí zpravodaj Novinek z místa, policisté byli rozestavěni po celém nádraží i v okolních ulicích, kde měli připravenou řadu antonů. Přítomni jsou i psovodi.

Z vlaku vystoupili většinou opilí mladíci, kteří skandovali baníkovská hesla.

Pochod davu trval zhruba hodinu. Kromě incidentu u Střešovické vozovny probíhal poměrně v klidu. Policisté tam zadrželi vlajkonoše, který využil pochybení příliš rozestoupené policie a vydal se na útěk z vymezeného prostoru. Dva neuniformovaní policisté jej pak odvedli do služební felície.

Na stadión vstoupili bránou odděleně od Sparťanů. Pořadatelé už jim ale nedovolují opustit ho.

:. Pro větší mapu klikněte na obrázek.

Pohárový zápas začal v půl páté odpoledne. V době před začátkem a po odehrání zápasu budou dopravu v jeho okolí řídit dopravní policisté.

Na střety jsou prý připraveni

Příznivci obou týmů jsou známi násilím a brutalitou. Policie se zřejmě bude snažit, aby se obě skupiny k sobě vůbec nedostaly.

Policie nechce sdělit, zda se oba tábory předem domlouvají na bitce, tvrdí však, že je připravena."Máme dostatečný počet policistů, kteří budou vše monitorovat tak, aby nedocházelo k ničení majetku a narušování veřejného pořádku. Akce se účastní všechny policejní složky a v záloze je připravena speciální pořádková jednotka," sdělila dopoledne Novinkám mluvčí pražské policie Daniela Razímová. V ulicích je podle ní i více hlídek.

"Zatím máme informace, že do Prahy přijelo asi 500 fotbalových fanoušků. Dosud jsme nemuseli zasahovat," dodala Razímová.

Odjezd vlaku bez problémů

Také ranní odjezd vlaku z Ostravy se obešel bez incidentů. "Je to slabota, čekali jsme, že nás pojede víc. Není to ale ligový zápas, je to jenom pohár, tak není takový zájem," konstatoval jeden z příznivců Baníku ve vlaku. Na vzájemný zápas ve 14. kole ligy vyrazilo na Letnou čtyři a půl tisíce Baníkovců.

Severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková potvrdila, že odjezd "proběhl poměrně v klidu". Podle jednoho příznivce Baníku se je cestou snažili vyprovokovat železničáři v oranžových vestách, kteří fandí Spartě.

"Za Hladkými Životicemi vytáhli transparenty 'Ať žije Sparta' a 'Smrt Baníku'. Věděli jsme však o tom, a proto jsme na ně něco z vlaku naházeli," popsal baníkovec.

Fanoušci poprvé platí

Podle slov dalšího z fanoušků musejí příznivci Baníku poprvé za cestu platit. "Když jsme jeli na předešlé zápasy, tak si po nás nedovolil průvodčí něco chtít. Dneska chce třicet korun za osobu, jako skupinové jízdné. To ještě ujde, tak jsme mu to zaplatili," řekl fanoušek. Běžná jízdenka Ostrava-Praha a zpět přitom stojí pět set korun.

Tři průvodčí zvládli fanoušky sami

Cesta zatím proběhla v klidu. "Bylo to super, fanoušci byli bezproblémoví," popsala 31letá průvodčí Zuzana Wolfová, která přijala službu ve speciálním vlaku bez okolků. "Sama jsem fanynka Baníku, proto jsem se této cestě nebránila," přiblížila odvážná žena.

Podle Wolfové policisté, kteří ve vlaku obsadili první, prostřední a poslední třináctý vagón, neměli prakticky nic na práci. Pouze jeden z fanoušků vystříkal ve voze práškový hasicí přístroj. "Jinak se nic vážného nestalo, nic nerozbili. Na každé stanici se nám podařilo fanoušky nahnat zpátky do vlaku, takže jsme neměli ani žádné velké zpoždění," popsala ve stanici v Pardubicích, kde se vlak přece jen nakonec zdržel o dvacet minut, když ho převzal další tým průvodčích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám