Hlavní obsah

Banální spor, vrah zřejmě ani nevěděl, na koho střílí, říká policie o vraždě Romana Housky

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, ape

Severočeská policie zveřejnila v pátek dopoledne další podrobnosti k zadržení muže podezřelého z vraždy vlivného člena ČSSD Romana Housky. Potvrdila, že se pachatel sám přihlásil poté, co byl předvolán na policii. Muž také přinesl vražednou zbraň. S Houskou se neznal, podle své výpovědi měl náhodou cestu kolem jeho domu. V pátek odpoledne byl obviněný vzat do vazby.

Vrah ani nevěděl, na koho střílí, říká policie o vraždě Romana HouskyVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Pachatelem je podle kriminalisty Martina Charváta muž středního věku z Teplicka, jeho totožnost ale policie zveřejňovat nechce. Vražda prý nemá žádnou souvislost s podnikáním nebo politickou činností Romana Housky. Pachatel oběť zastřelil čtyřmi výstřely.

Náměstek ředitele ústecké policie Bohumil Kotas řekl, že policie o možném pachateli věděla už delší dobu. Muže proto předvolala na policii, kde se přiznal k vraždě a odevzdal vražednou zbraň. Zároveň vypověděl takové detaily činu, které podle policie mohl vědět jen pachatel. Proto kriminalisté usuzují, že nebyl nikým nastrčený.

Paralyzér jako klíčová stopa 

Pachatel byl mezi desítkami až stovkami prověřovaných lidí. Příběh měl podle krajského státního zástupce Jana Jakovce banální historii. „Setkání nebylo plánované, ale vyústilo v konflikt. Nemáme žádnou indicii, která by svědčila o jiném motivu,“ řekl Jakovec. Muž se náhodně dostal do slepé ulice, kde Houska bydlel. Setkání přerostlo ve rvačku a následně ve střelbu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zleva náměstek ředitele Bohumil Kotas, ředitel policie Tomáš Landsfeld, státní zástupce Jan Jakovec a kriminalista Martin Charvát

Policie potvrdila, že byl Houska zastřelen samonabíjecí pistolí ráže 9 milimetrů. Ta bude podrobena kriminalistické expertize. Pachatel prý nevěděl, na koho střílí. To, že jde o známého politika a podnikatele, se dozvěděl až následně z médií.

Policii dovedl k pachateli paralyzér. Objevila ho na místě vraždy a byl ještě zapnutý. „Není to úplně levná záležitost, a i když nemá výrobní číslo, přes něj jsme se dostali k podezřelému,“ uvedl kriminalista Charvát. Jistotu o pachateli získali policisté 20. ledna, kdy dostali výsledky genetické expertizy.

Kriminalistům ale při vyšetřování nepomohly kamery umístěné na střeše garáže, před níž k vraždě došlo. Nebyly totiž zapojené.

Hrozí mu až 18 let vězení 

Policisté zadrželi pachatele ve středu, během čtvrtečního rána ho pak obvinili z vraždy. Muži hrozí až 18 let za mřížemi.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Vrah Romana Housku zastřelil 18. listopadu minulého roku před jeho domem v Chomutově, kde bydlel se svou partnerkou. Mrtvého Housku našel majitel stavební firmy Vlastimil Rindoš, který s ním měl v domě domluvenou schůzku. Tělo leželo před garáží a bylo přikryté celtou.

V Chomutově byl zavražděn Roman Houska Video: Aleš Pelikán, Právo

Houskova partnerka, někdejší ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD), byla v té době na zasedání městské rady. Z jednání odešla poté, co se o události dozvěděla. Někdo jí telefonoval, nebyla to však policie.

Spekulovalo se o tom, že vlivného muže mohl zavraždit nějaký obchodní partner či někdo, na koho mohl mít kompromitující materiály. Policie také prověřovala přidělené i nepřidělené evropské dotace, veřejné zakázky, ale zaměřovala se i na hazard v Chomutově. Zároveň nevylučovala, že o život jej mohl připravit i nějaký známý.

Policisté prohledávají okolí vilyVideo: Karel Otcovský, Právo

Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250 tisíc korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova.

V budově chomutovského magistrátu tehdy zasahovali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo však nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Reklama

Související články

Kauza Houska: nová verze – vražda v afektu

I když policie zatím stále neví, kdo stojí za pondělní vraždou vlivného chomutovského politika ČSSD a podnikatele Romana Housky (51), podle zdroje Práva...

Výběr článků

Načítám