Hlavní obsah

Bachaři na Sokolovsku měli vězni zlámat žebra. Prý si stěžoval

Právo, Patrik Biskup

Nejprve prý uslyšel větu: „Tak ty žaluješ.“ Vzápětí měl vězeň Leoš Mittelbach (46) schytat od dozorců rány pěstí a kopance, po kterých skončil v nemocnici se čtyřmi zlomenými žebry a propíchnutou plící. Za brutální napadení odsouzeného z loňského července ve věznici v Horním Slavkově se u sokolovského soudu zpovídají dva tamní dozorci Richard Hlawsa (30) a Pavel Štolc (32).

BEZ KOMENTÁŘE: Dozorci obžalovaní z brutálního napadení vězněVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Poškozeného bez právního důvodu fyzicky napadli nejprve údery pěstí do obličeje a poté, co upadl na zem, pokračovali v útoku opakovanými kopy do hrudníku,“ uvedl státní zástupce Jiří Richtr. Podle něj se tím oba dopustili trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a úmyslného ublížení na zdraví, za což mohou skončit až na tři roky za mřížemi.

K incidentu došlo ve výrobní zóně areálu věznice. Mittelbach tam měl tehdy na starosti úklid. Hlawsa mu prý nejprve vytkl, že na umývárně a záchodech je špína. Pak jej měl dozorce osočit, že žaluje, a hned nato ho napadnout, přičemž se k němu přidal i Štolc.

Kvůli vyhazovu zavraždil šéfa, soud mu potvrdil 16 let vězení

Krimi

Podle vyšetřovatelů měl být útok zřejmě odplatou za to, že si Mittelbach postěžoval u zástupce ředitele věznice na jednu z dozorkyň, která je Hlawsovou přítelkyní.

Měl zaútočit první

Oba dozorci popírají, že by chtěli vězni úmyslně ublížit. Podle jejich verze Mittelbach nesplnil pokyn a zaútočil první. Proto prý použili donucovací prostředky, aby ho zpacifikovali. Měli údajně podezření, že je zfetovaný.

Z úterního dokazování před soudem vyplynulo, že Mittelbach nebyl problémovým vězněm. Naopak. Vězeňská komise ho vybrala na post úklidáře a mohl se volně pohybovat po celém areálu věznice.

Házeli drogy přes zeď pardubické věznice, vyzvedával je tamní šéfkuchař

Krimi

Pravidelně dostával kázeňské odměny, a dokonce se v doprovodu vychovatele účastnil volnočasových aktivit i mimo věznici. Nikdy také nebyl při opakovaných kontrolách pozitivně testován na přítomnost drog. Trest si odpykával za majetkovou trestnou činnost.

„Byl to korektní člověk, žádný agresor. Svoje povinnosti si plnil dobře. Nebyly k němu nikdy žádné výhrady, nikdo si na něho nestěžoval. Občas jen něco trochu nevhodně okomentoval a možná tím na sebe zbytečně stáhl pozornost. Ty jeho průpovídky ale nikdy nepřesáhly únosnou mez,“ řekl u soudu vychovatel Luboš Pikus.

Unesl vrtulník a pokusil se manželku vysvobodit z vězení. Skončilo to fiaskem

Koktejl

Jeho slova potvrdil i další z vychovatelů František Augustin. „Brával jsem ho mimo kriminál na různé aktivity, neměl jsem s ním žádný problém. Párkrát se mu nechtělo ráno v pět vstávat, ale to jsem mu vysvětlil, že tady není na dovolené. Bylo to ale jen chvilku po budíčku, když už měl být venku z postele,“ uvedl Augustin.

Po incidentu odvlekli dozorci Mittelbacha nejprve na ošetřovnu. „Už si na to nepamatuji,“ prohlásil před soudem vězeňský lékař Alexij Nevidomyj, který měl tenkrát službu. Nerozpomněl se ani poté, co mu soudce předložil fotografii zraněného vězně.

„Nic mi to neříká,“ kroutil záporně hlavou. Obecně ale potvrdil, že při jakémkoliv zranění se automaticky odsouzenému odebírá moč kvůli vyšetření na přítomnost omamných látek. Proč se tak v tomto případě nestalo, nedokázal lékař vysvětlit. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám