Hlavní obsah

Házeli drogy přes zeď pardubické věznice, vyzvedával je tamní šéfkuchař

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Šéfkuchař pardubické věznice se posledního půldruhého roku nevěnoval jen vaření jídel pro odsouzené. Podle policie si našel výnosný, ale zároveň nezákonný „vedlejšák“. Stal se prostředníkem při distribuci drog dovnitř káznice, kam mu je různými způsoby dodávali příbuzní dvou místních vězňů - bratrů. Vyšetřovatelé v případu obvinili celkem 13 lidí.

Pervitin házeli přes zeď vězení Video: GIBS

 
Článek

Otec dvou obviněných vězňů a přítelkyně jednoho z nich, která zároveň výrobu pervitinu zajišťovala, předávali podle vyšetřovatelů balíčky s drogami šéfkuchaři osobně mimo areál věznice a on je pak donesl dovnitř.

Přišli však na ještě jednodušší řešení - s pomocí dalšího kumpána nechali přehazovat balíky s pervitinem přes zeď vězení, kde si je pak na druhé straně kuchař vyzvedl a následně předal jednomu z odsouzených bratrů, který drogy prodával ostatním vězňům.

Soud trestal gang za pašování drog do vězení

Krimi

„Tímto způsobem nebyly přehazovány pouze drogy, ale i další zakázané předměty včetně mobilních telefonů, přes které z věznice zmínění komunikovali,“ sdělila v úterý Právu mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivana Nguyenová.

Foto: Policie ČR

Obvinění prodávali pervitin do věznice v Pardubicích

Od loňského března až do letošního zátahu pracovníků GIBS ve věznici i na dalších místech po celé ČR stihla skupina podle mluvčí prodat mezi odsouzenými pervitin a další zakázané věci za zhruba 750 000 korun. O vydělané peníze se staral otec obou bratrů, který jim kvůli tomu vedl účty.

Inspekce viní bachaře, že si přivydělával po barech kokainem

Krimi

Vyšetřovatelé inspekce se začali případem zabývat ve spolupráci s příslušníky pardubické věznice loni na podzim. Počátkem června pak došlo na zatýkání a obvinění celkem třinácti podezřelých jako členů zločineckého gangu.

Foto: Policie ČR

Policie našla při domovní prohlídce varnu pervitinu

Při domovních prohlídkách navíc pracovníci GIBS našli podle informací Práva zhruba 350 gramů pervitinu, půl kila konopí, deset gramů lysohlávek, také čtvrt kila látek a léků určených na výrobu drog, ale hlavně objevili hned čtyři laboratoře na výrobu pervitinu.

Věznice testují odpadní vody. Hledají drogy

Domácí

Rodinný klan i nyní již bývalý šéfkuchař Věznice Pardubice jsou nyní obviněni z nedovolené výroby drog i účasti na organizované zločinecké skupině a také z maření výkonu úředního rozhodnutí. „V případě prokázání viny jim hrozí až desetiletý trest odnětí svobody,“ upřesnila Nguyenová s tím, že obvinění čelí ještě dalších osm lidí z řad civilních osob, kteří se na výrobě a předání drog rovněž měli podílet.

Foto: Policie ČR

Pervitin se dostával za zdi věznice podle policie přes šéfkuchaře

Většiny se také týká trestný čin účast na organizované zločinecké skupině, některých pak výroba drog či maření výkonu úředního rozhodnutí. Za mřížemi mohou skončit až na šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám