Hlavní obsah

Antl: převzetí obsílky jsem se nevyhýbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl popírá, že se vyhýbal trestu za pardubickou nehodu v roce 2002, když si opakovaně nepřebíral předvolání k přestupkové komisi. Přesto byl případ, kvůli kterému odešel z vysokého postu na prezídiu, kvůli nedoručení obsílky promlčen.

Foto: Promo Insania

Insania představí svou novou desku "Zapal dům poraž strom..."

Článek

"Určitě jsem se žádnému doručování nevyhýbal," řekl dnes ČTK Antl, který s novináři od zveřejnění nečekaného konce přestupkového řízení nehovoří. "Vyjádření jsem napsal ČTK a k celé věci se dál nebudu vyjadřovat," vzkázal Novinkám po své sekretářce Antl, který už půl roku působí v Českém Telecomu jako ředitel pro bezpečnost.

Své podivné chování tak muž, který napsal knihu s názvem Gaunery nemám rád, ponechal bez vysvětlení. "Jen to ukazuje, jak neuvěřitelně pokrytecká a silácká byla jeho slova o dodržování zákona. Co je ale mnohem závažnější, nedovedu si představit, že tento člověk by mohl dál působit jako bezpečnostní ředitel Českého Telecomu, kde má mimo jiné na starosti úzkostlivé dodržování zákona v oblasti odposlechů," řekl stínový ministr obrany Petr Nečas.

Připravuje se nový zákon

Antlův případ nechtěl komentovat jeho bývalý nadřízený policejní prezident Jiří Kolář. Nicméně mluvčí prezídia Blanka Kosinová uvedla, že Kolář podobné jednání na obecné rovině odsuzuje. Zlepšení v doručování obsílek si na ministerstvu vnitra slibují od nového zákona o přestupcích a úpravy správního řádu. "Ministerstvo vnitra se dlouhodobě snaží prosadit změnu výše citovaných právních úprav, tak aby řešily i doručování obsílek," uvedla mluvčí Marie Masaříková.

Úřady se brání

Antl havaroval se služební vozem v říjnu 2002 v Pardubicích. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, ale policisté mu naměřili 0,52 promile alkoholu v krvi. Policejní náměstek hned druhý den rezignoval.

Pardubičtí policisté nakonec konstatovali, že nespáchal trestný čin a případ předali okresnímu úřadu jako přestupek. Nehoda se však vůbec neprojednávala, protože pardubickým úředníkům a následně i jejich královéhradeckým kolegům se nepodařilo Antlovi doručit oznámení o předvolání. Kvůli nedodržení roční zákonné lhůty nakonec byla nehoda promlčena.

Antl však v prohlášení, které má ČTK k dispozici, tvrdí, že správní orgány znaly místo jeho pobytu.

Státní zástupkyně Renáta Vesecká již kvůli tomu prověřuje trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspekce vnitra odložila Antlovu nehodu

Bývalý náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl se v souvislosti s dopravní nehodou, kterou způsobil pod vlivem alkoholu, podle Inspekce ministerstva...

Výběr článků

Načítám