Hlavní obsah

Anička je nezvěstná dva týdny, podezřelý byl znovu u výslechu

– Praha
Novinky, Petr Nový

Před dvěma týdny, ve středu 13. října odpoledne, zmizela v Praze devítiletá Anna Janatková. Od té doby o ní nejsou žádné zprávy, nalézt dívku se nepodařilo v rámci mimořádné rozsáhlé pátrací akce, masivního nasazení kriminalistů a silného zájmu médií, díky kterým se o hledané dívce dozvědělo rychle celé Česko. Policie sice zadržela podezřelého muže, ale soudu důkazy nestačily na uvalení vazby.

Článek

Obviněný muž od soudu v pátek 22. října odešel a spekulovalo se, že policie neví, kde je. Deník Blesk oproti tomu ve středu informoval, že muž byl tento týden opět u výslechu. Policie však žádné informace týkající se případu od začátku druhého týdne pátrání neposkytuje, nekomentuje ani konkrétní dotazy.

"S ohledem na vyšetřování nemůžeme poskytnout žádné informace," řekla ve středu Novinkám mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Zásadní momenty v pátrání po ztracené dívce

Devítiletá dívka se ztratila ve středu 13. října kolem druhé hodiny odpoledne. [celá zpráva]

Cestou ze školy se oddělila od kamarádek a její poslední stopa byla zachycena v nepřehledné chatové oblasti v pražské Troji, kudy šla ke svému domovu. Od začátku pátrání policie pracuje i s možnou verzí únosu, nebo násilným trestným činem. [celá zpráva]

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Cesta, po níž chodila Anička ze školy domů

Po jejím zmizení policie ihned zahájila rozsáhlou plošnou pátrací akci, do které bylo každým dnem nasazeno velké množství policistů, psovodů, strážníků a záchranářů.

16. října nabídl prostřednictvím médií otec pohřešované dívky případnému únosci 3,5 miliónu korun. Na nabídku ale nikdo nereagoval. [celá zpráva]

Pátrání v nepřehledné chatové oblasti v Troji probíhalo každý den až do neděle 17. října, v prvních dnech hledal Aničku také vrtulník s termovizí. [celá zpráva]

Na místě zmizení dívky nalezli policisté mimo jiné její batoh, na kterém se našla stopa DNA muže, který byl v genetické policejní databázi. Po rozsáhlém pátrání v ulicích Prahy, byl v úterý 19. října večer muž zadržen. Přebýval v provizorním příbytku ve strojovně výtahu jednoho z domů na Praze 8. [celá zpráva]

Kriminalisté měli v tu chvíli 48 hodin na získání maxima možných informací od zadrženého. Podrobili ho výslechu na detektoru lži a konfrontovali ho s důkazy. Muž prokazatelně držel v ruce batoh dívky, na kterém se našel jeho pot. [celá zpráva]

Své výpovědi muž pokaždé měnil. Policistům se přesto k žádnému násilnému činu nepřiznal, uvedl pouze, že v ruce batoh dívky držel. Kriminalisté se rozhodli muže obvinit z trestného činu zbavení osobní svobody. Je zřejmé, že muž policistům neřekl vše, co o zmizení dívky věděl. Detektor lži ukázal, že muž při svých výpovědích opakovaně nemluvil pravdu. [celá zpráva]

Výpovědi muže nasměrovaly policisty k návratu do Troji, kde od minulého čtvrtka každým dnem opět prohledávají každý metr nepřístupného terénu. Ani druhá vlna pátrání však k nalezení Aničky zatím nevedla.

V pátek 22. října policisté předstoupili před novináře a shrnuli dosavadní průběh pátrání. Případ označili za zcela mimořádný svým charakterem, i nasazením policistů. V závěru tiskové konference sdělili, že soud neakceptoval návrh státního zástupce a obviněného muže do vazby nevzal. [celá zpráva]

Začátkem tohoto týdne soud upřesnil, že soudce si pečlivě prostudoval dostupný důkazní materiál a neshledal vazební důvody u obviněného muže. Mezitím se objevila policií nepotvrzená zpráva, že v prohledávané oblasti v Troji našli pátrači klíče ztracené dívky. [celá zpráva]

Jak policie pátrala po Anně Janatkové
13. říjnaPolicie večer zveřejnila informaci o pohřešované devítileté Anně Janatkové, která se toho dne nevrátila ze školy v Praze 8 - Troji. Do pátrání se zapojily desítky policistů. Poblíž místa, kde se dívka rozloučila se spolužačkami, nalezli policisté její batoh a několik metrů od něj také lahev s pitím.
14. říjnaV Troji od ranních hodin pokračovalo pátrání. Na místě byla stovka policistů s psovody i policisté na koních. Policie prověřovala svědectví lidí z okolí, do akce se zapojil i vrtulník. Hledání dívky pokračovalo i v dalších dnech, pátrání se rozšířilo z Prahy do celé ČR.
16. říjnaDo pátrací akce se zapojili kynologové ze Slovenska se speciálně vycvičenými psy. Informace o pohřešované Anně předali do Schengenského informačního systému i Interpolu. Zvláštní opatření přijala cizinecká policie na letištích. Večer nabídl dívčin otec v televizi Nova případným únoscům 3,5 milionu korun, když jeho dceru propustí do poledne následujícího dne. Na výzvu nikdo nereagoval.
19. říjnaPolicisté zadrželi podezřelého muže, v minulosti trestaného zejména za majetkové delikty. Na dívčině batohu nalezli stopy jeho DNA.
22. říjnaPodezřelého policie obvinila z trestného činu zbavení osobní svobody. Jedenačtyřicetiletý recidivista se k činu nepřiznal, policisté proti němu měli jen nepřímé důkazy. Byl propuštěn na svobodu, protože soud neakceptoval návrh, aby byl vzat do vazby. Muž po propuštění odešel neznámo kam.
23. říjnaDo pátrání se zapojila i vojenské policie. Spolu s ní dívku hledali i lezci z řad hasičů, kteří slaňovali do nepřístupných prostor, třeba studní.
24. říjnaHledání dívky se v Troji přesunulo blíže k zoologické zahradě.
25. říjnaPolicisté v prohledávané oblasti našli klíče, které údajně patřily Anně. Policie také požádala média, aby přestala zveřejňovat detaily z pátrání, podle vyšetřovatelů informování o podrobnostech pomáhá případnému pachateli a znesnadňuje práci policistům.
ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám