Hlavní obsah

Alkoholový večírek skončil brutální dvojnásobnou vraždou. Všechno jsem zapomněl, řekl obžalovaný

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na nic si nepamatuju, probudila mě až policie, řekl ve středu u Krajského soudu v Ostravě 53letý Jozef Žiga. Ten čelí obžalobě z vraždy dvou příbuzných své družky. V případě prokázání viny mu hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Jozef Žiga u souduVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Zahájení hlavního líčení sledovali příbuzní obou zavražděných mužů. „Jde zm…! Abys zdechl, ty šmejde!“ častovali Žigu při příchodu do soudní síně nevybíravými nadávkami.

Bratr jednoho ze zavražděných uvedl, že se dodnes nemůže s tragédií vyrovnat. „Co dostane, nechám na soudě, přál bych mu ale doživotí,“ řekl.

Útočník v bytě v Havířově zabil nožem dva muže, hrozí mu výjimečný trest

Krimi

K dvojnásobné vraždě došlo letos 1. dubna kolem 21.30 v bytě na Anglické ulici v Havířově-Šumbarku.

„V průběhu inkriminovaného odpoledne a večera obžalovaný se svou družkou a jejími dvěma příbuznými popíjel alkohol, a když se přesunuli do jejich bytu, pokračovali v pití. Přitom mezi nimi došlo k nějaké iracionální výměně názorů, což vyústilo v to, že se obžalovaný chopil masivního kuchyňského nože a zaútočil na příbuzné své družky, kteří seděli v křesle a byli těžce opilí. V podstatě jim nedal žádnou šanci na nějakou účinnější obranu,“ popsal incident státní zástupce Vít Legerský.

V době útoku byl podle něj opilý útočník i jeho oběti. Nožem o délce 30,5 centimetru pachatel u obou mužů zasáhl srdce, plíce či játra. Oba poškození svým zraněním na místě podlehli.

„Vzhledem k tomu, že jeden poškozený utrpěl celkem 22 ran v horní část těla, byl skutek kvalifikovaný jako spáchaný zvlášť surovým způsobem,“ podotkl Legerský.

Co přesně se stalo, vědí nejpíš jen obžalovaný a jeho družka. Příčinu sváru se podle Legerského nejspíš u soudu nepodaří zjistit. „Protože výpovědi se v tomto směru liší a došlo u nich k určitému posunu. A to u obžalovaného i jeho družky,“ podotkl státní zástupce.

Zašli pro peníze a popíjeli

Samotný Žiga před soudem popsal, co dělali s družkou osudný den od rána. Že byli spolu pro peníze na sociálce, že pak nakupovali, vařili oběd a popíjeli venku s oběma muži alkohol. K večeru pozvali Žiga s družkou oba muže k sobě do bytu, kde pokračovali v pití.

Muž v Ostravě zabil ženu a pak se zabarikádoval v bytě

Krimi

Na samotnou tragédii si ale obžalovaný nevzpomíná. Posledním, na co si údajně pamatuje, bylo, že se pohádali kvůli starým sporům. Jeden z mužů prý na něj vytáhl dřevěnou rukojeť křesla.

„Možná jsem dostal tak hrozný strach, že jsem všechno zapomněl,“ líčil Žiga u soudu. Když dostal otázku, kde vzal v obývacím pokoji nůž, tak se zamyslel a řekl: „Přinesla ho družka, asi chtěla otevřít další láhev, vodku nebo víno.“

Hlavní líčení pokračuje ve středu a ve čtvrtek výslechy znalců a svědků.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jozef Žiga u soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám