Hlavní obsah

Aktéry zašité špachtle v břiše pacientky soud osvobodil

Právo, Jan Trojan
Brno

Osvobozujícím verdiktem skončil ve středu známý případ zapomenuté špachtle v břiše po operaci pacientky v Nemocnici Ivančice na Brněnsku. Osvobozen byl primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Soukal, bez trestu a s úsměvem odešla od soudu staniční sestra Romana Hanušová. Potrestaná nebyla ani sterilizační sestra Lenka Šicová. Soud nicméně konstatoval ublížení na zdraví z nedbalosti.

Foto: Jan Trojan, Právo

K soudu v úterý přišla jen staniční sestra Romana Hanušová.

Článek

Případ začal inkriminovanou operací v září 2009. Měla trvat půlhodinu, protáhla se na čtyři hodiny. Původně se mělo operovat vaginálně, ale operatér, primář Soukal, musel operovat laparotomicky, otevřením břicha. Před závěrem operace dal sice pokyn ke kontrole nástrojů, ale nepřišlo se na chybějící tzv. ekartér - špachtli dlouhou 28 centimetrů a širokou šest centimetrů. Zůstala v břiše. Patří k nejdelším ze zhruba 300 nástrojů, které při operaci použili.

Vyoperována byla špachtle až za 145 dnů, 5. února 2010. Mezitím operovaná pacientka Zdeňka Kopečková cítila nesnesitelné bolesti. Od sebevraždy ji prý odradil jen těžký zdravotní stav manžela, o kterého se starala. Fatální chyby si nevšimla ani instrumentářka, po operaci prý byly nástroje na svém místě. Vedoucí sterilizace Lenka Šicová, jak sama již dříve u soudu řekla, byla zavalena prací.

Proces u Okresního soudu Brno-venkov trval od začátku roku 2011. Při prvním líčení byli zproštěni obžaloby primář Soukal a instrumentářka Dana Staňková, naopak vinnými byly uznány ženy, které při operaci přímo nebyly. Staniční sestra Romana Hanušová byla odsouzena k měsíčnímu vězení podmínečně odloženému na rok. Jako jediná si chyby všimla, mylně však předpokládala, že špachtle skončila v odpadu, tak jen doplnila novou.

Odškodné odhadli na 700 tisíc

Lence Šicové z centrální sterilizace, která měla nástroje překontrolovat, byl trest prominut. Odvolací senát Krajského soudu v Brně ale rozsudek zrušil a uložil ještě doplnit důkazy.

Soudkyně okresního soudu Lenka Šulcová nyní v odůvodnění řekla, že obvinění pochybili při výkonu svého povolání. Znalcům se však nepodařilo prokázat, ve které fázi operace špachtle v břiše zůstala, zdali při první, na operatéra psychicky náročnější, nebo až při uzavírání dutiny břišní.

Znalci se podle soudkyně shodli, že primář nemusel špachtli v břiše zpozorovat ani při pečlivé tzv. toaletě, kontrole otevřené rány. Dokazování viny také komplikuje skutečnost, že hlavní operatér ani jeho asistent si po takové době už nepamatují, kdo vlastně břicho zašíval.

Ve prospěch obviněné instrumentářky mluví možnost, že nástroj některý z lékařů vzal až po kontrole. Pokud se někdo odvolá, může se kauza vrátit ke krajskému soudu. Poškozená pacientka dodnes trpí následky nevydařené operace, požaduje odškodné. Znalci jeho výši odhadli až na 700 000 korun. O odškodném okresní soud nerozhodl, odkázal na občanskoprávní spor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám