Hlavní obsah

Aféra Berka: v podezření politik i NBÚ

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Aféra soudce Jiřího Berky, který čelí obvinění ze zločinného spolčení při konkurzních machinacích, zasáhla až na Úřad vlády a Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Policie totiž podezírá dva vysoké úředníky, že ovlivňovali trestní řízení ve vyšetřování soudce i dalších čtyř obviněných.

Foto: Matěj Zelinka

Ocenění pro Alfreda Strejčka

Článek

Podle informací ČTK jde o Františka Kozla, náměstka místopředsedy vlády Petra Mareše, a vedoucího kanceláře NBÚ Vladimíra Šišu.

"Mohu uvést, že z vyšetřování vyplynulo podezření, že V.Š. a F.K. zneužívají svého pracovního zařazení ke shromažďování osobních údajů o osobách podílejících se na odhalování a dokumentaci trestné činnosti obviněného Berky a spol. a k následnému ovlivňování průběhu řízení," informoval Právo vedoucí odboru pro závažnou hospodářskou trestnou činnost pražského vrchního zastupitelství Jaroslav Dolejší.

Nalezené důkazy

Podle něj státní zástupce vydal příkaz k prohlídce kanceláří obou podezřelých a auta jednoho z nich. Domníval se totiž, že se tam nacházejí osobní údaje a seznamy lidí, kteří se na vyšetřování Berky a spol. podílejí. "Tento předpoklad se zčásti potvrdil," podotkl Dolejší.

Policie zároveň našla další materiály vztahující se k trestné činnosti aktérů aféry, ty ale ještě nebyly vyhodnoceny.

Kozel ani Šiša se k podezřením nevyjádřili. "Pan náměstek Kozel není v úřadě a nebude se vyjadřovat. Nic z toho, co se tvrdí, není pravda," řekla jeho sekretářka Libuše Zítková. K zastižení nebyl ani Šiša. "Je mimo úřad a dnes se již asi nevrátí," sdělila Šišova sekretářka.

Reklama

Výběr článků

Načítám