Hlavní obsah

Advokát podal žalobu na plzeňský soud, který mu nařídil mít roušku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Advokát Libor Hlavsa podal ke Krajskému soudu v Plzni správní žalobu proti údajně nezákonnému zásahu ze strany některých zdejších předsedů senátu, kteří po něm požadovali, aby měl nasazenou roušku během jednání v soudní síni.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavsa přitom poukazuje na výjimku z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, podle které jsou z povinnosti mít zakryté dýchací cesty vyjmuty osoby přítomné v průběhu řízení v jednací síni.

„Ve třech případech mně bylo v soudní síni nařízeno zakrýt si obličej, jednou jsem byl dokonce předsedou senátu vyzván, abych si rouškou překryl výfukový filtr svého respirátoru,“ řekl v pátek Právu Hlavsa.

Žalobou se domáhá, aby soud rozhodl jednak o tom, že pokyn, který dostal k nasazení ochrany úst a nosu, byl nezákonný, a také aby zrušil opatření předsedy krajského soudu, které takový postup soudcům umožňuje.

Advokát platil vlastní exekuce z peněz klientů. Za zpronevěru 1,9 miliónu má podmínku

Krimi

„Předseda soudu není oprávněn zakládat další povinnosti nad rámec opatření přijatých ústředními správními orgány nebo je vylepšovat podle své úvahy. Ze své pozice tak nemůže ukládat povinnosti nepodřízeným osobám, které mají výjimku založenou mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví,“ vysvětlil advokát.

Jak dodal, předseda soudu je podle zákona o soudech a soudcích oprávněn pouze k tomu, aby vykonával státní správu soudu. „Má na starosti ochranu soudu a jeho bezpečnost mimo oblast zdraví osob, které nejsou zaměstnanci soudu. Opatření na úseku ochrany zdraví obyvatelstva může vykonávat pouze orgán, který má k tomu uloženu pravomoc zákonem, tedy nikoliv předseda soudu,“ uzavřel Hlavsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám