Hlavní obsah

Za znásilnění neteře dostal pět let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

S pětiletým trestem odešel v pátek od Krajského soudu v Plzni čtyřiadvacetiletý Josef O. z Nýřanska za trestný čin znásilnění nezletilé dívenky, dcery jeho vlastního bratrance. Odsouzen zde byl za tento čin již v roce 2005, tehdy k šesti letům, po odvolání mu byl trest snížen na polovinu, státní zástupkyně se ale proti verdiktu odvolala a Vrchní soud v Praze případ vrátil zpět.

Článek

Žalovaný byl obviněn podle spisu z toho, že o prázdninách v roce 2004 pohlavně zneužil dvě dívenky, kdy mladší z nich bylo teprve devět let. Tu dokonce znásilnil. On však vše popíral. Připustil jen, že občas u svého bratrance přespával v pokoji s jeho dětmi.

"Malé jsem se mohl dotknout, když jsem ji přikrýval, ale nic víc. Co stojí v obžalobě, je nesmysl," dušoval se před soudem částečný invalida a zneužívání a znásilnění děvčete odmítl. Ta ale během vyšetřování i následně při výslechu před soudem detailně popsala, co s ní "strejda" dělal.

Způsob, jak ji příbuzný zneužil, ukázala i na panenkách. Za to, že nikomu nic neřekne, jí obžalovaný slíbil kolo. "Znalci z oboru psychologie popsali obžalovaného jako jednoduchou osobnost s lehkou mentální retardací. Výpovědi děvčátek označili za věrohodné. Podle nich je interpretace události dívenkou podložena autentickými prožitky a vše nasvědčuje tomu, že skutečně prožila to, co popsala," uvedl v odůvodnění předseda senátu Přemysl Špicar s tím, že z činu muže nepřímo usvědčují i výpovědi dalších nezletilých i dospělých, jimž se poškozená dívenka svěřila. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám