Hlavní obsah

Za loupeže v barech si narkoman odpyká 6,5 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Postrach pražských barů, heren a obchodů s erotickým zbožím si odsedí 6,5 let ve věznici s dozorem. Pravomocně o tom rozhodl ve čtvrtek pražský městský soud, jenž ale zmírnil pro 26letého Miroslava Habarta trest o jeden rok. Podle soudu nižší instance si měl pachatel odsedět 7,5 let.

Článek

Kromě vězení udělil v pátek odvolací soud Habartovi další tresty.  Pachatel by měl podstoupit ústavní protidrogovou léčbu, dále musí zaplatit škodu ve výši 24 tisíc korun.

Potřeboval peníze na heroin

Obžalovaný přepadával s nožem nebo slzným plynem v ruce pražské a středočeské bary, herny a obchody s erotickým zbožím kvůli penězům na drogy, především na heroin. V období od loňského srpna do října tak způsobil škodu přes 300 tisíc korun. Díky tehdejší dlouhovlasé kštici dostal od policie přezdívku "kučeravý fantom".

"Jasně, že jsem spokojen," uvedl ve čtvrtek Habart s úsměvem při odchodu z jednací síně v reakci na mírnější trest. Přesně před rokem skončil ihned po zadržení policií ve vazbě. Ke všemu se přiznal, dokonce policistům prozradil i loupeže, o kterých do té doby vůbec nevěděli.

Také tato skutečnost mu ve čtvrtek pomohla k mírnějšímu verdiktu. "Trest jsme stáhli o rok, když jsme více přihlédli k doznání obžalovaného i jeho dosavadní bezúhonnost. Navíc podle znalce je závislý na heroinu a tím se snížila jeho ovládací schopnost. Jeho převýchova ještě není ztracená, ale záleží to na osobním postoji pana Habarta," podotkla předsedkyně odvolacího senátu Jana Kantorová.

Habart se veřejně omluvil

Vzala rovněž v úvahu opakovanou veřejnou omluvu obžalovaného. "Po rozchodu s přítelkyní jsem se dostal k heroinu. Právě díky drogám jsem přestal racionálně uvažovat. Ale nebylo účelem někoho zranit a někomu něco udělat. Je mi to líto. Ty peníze jsem potřeboval na drogy, které mě dostaly," pověděl soudu při závěrečném slovu Habart.

Ve všech 29 případech se staly oběťmi loupeží ženy. Habart však ve čtvrtek opakovaně popřel, že si je záměrně vybíral. "Všimněte si, že tak v 98 procentech těch barů dělají mladé holky," řekl k tomu obžalovaný. Šel vždy prý jen okolo, zamířil do prodejny a rozhodl se loupit, když zjistil, že kromě prodavačky uvnitř nikdo není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám