Hlavní obsah

Slovenský soud obnovil stíhání Čechů za pytláctví

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BÁNSKÁ BYSTRICA

Už  to vypadalo, že se dva čeští podnikatelé Zdeněk Bořík z Klatov a Václav Vaňáč z Písku, které od podzimu 2004 vyšetřovali slovenští policisté pro podezření z pytláctví, vyhnou trestu. Okresní soud v Brezně letos v březnu zrušil v neveřejném jednání trestní stíhání obou lovců obžalovaných z pytláctví a porušování ochrany rostlin a živočichů s tím, že jejich chování nenese znaky trestného činu. Jenže Krajský soud v Banské Bystrici byl opačného názoru.

Článek

"Vyhověl mé stížnosti a  rozhodnutí nižšího soudu  zrušil. Oba podezřelí jsou tak opět v pozici obžalovaných a čeká je soud," řekl v úterý Právu  žalující slovenský prokurátor Luboslav Čižmár. Prokáže-li se jejich vina, hrozí jim až pět let vězení.

Boříka s Vaňáčem zatkli slovenští kriminalisté  předloni v září, kdy se společně zúčastnili legálního odlovu jelenů. V tu dobu totiž tamní policie měla informaci o tom, že se oba myslivci předtím pokusili o nelegální odlov přísně chráněného tetřeva hlušce v okolí Brezna. Zatkli je a několik týdnů drželi ve vazbě.

Češi se měli provinit odstřelem chráněných tetřevů

"Jsou podezřelí, že se zúčastnili nelegálního lovu tetřevů," uvedl bývalý viceprezident policejního sboru Jaroslav Spišiak. Odstřel podle policie zajišťoval dokonale zorganizovaný tým: tipy na lokality dodával Slovák, který údajně pracoval ve státním podniku Lesy SR, a jenž byl spolu s oběma Čechy rovněž zadržen a obviněn.

"Tetřev je zákonem chráněný. Už několik let se nesmí střílet. Podle posledního sčítání žije v okrese Brezno 150 až 200 kusů, na celém Slovensku pak asi 400," vysvětlil Dušan Brozman, tajemník slovenského mysliveckého svazu.

Lov z vrtulníku jim může přitížit

Bořík a Vaňáč do SR přiletěli soukromým vrtulníkem. Oba podle policie tvrdili, že stroj potřebovali pouze k rychlému přesunu na Slovensko, ale kriminalisté  prošetřovali také podezření, zda nechtěli z helikoptéry lovit, protože tetřevi obývají většinou nepřístupný horský terén.

"To by jim přitížilo. Podle zákona o myslivosti sice není lov zvěře z vrtulníku výslovně zakázán (platí jen zákaz lovu z motorového vozidla), ale urychleně se připravuje novela, v níž bude zahrnuta i helikoptéra," řekl Právu zdroj ze slovenského ministerstva zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám