Hlavní obsah

Matka unesla dceru za hranice do Německa

Právo, Patrik Biskup, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Česká a německá policie je na nohou. Společně vyšetřují únos čtyřleté dívky z Dětského domova v Tachově. Stopa po zmizelé Jennifer totiž míří za hranice. Vlastní matka ji nevrátila z vycházky a s přítelem odvezla do Německa. "Případ jsme posoudili jako trestné činy únosu a zavlečení do ciziny," řekl bez bližších podrobností tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže. Hrozí jim za to až dvanáctiletý kriminál.

Článek

Když za malou Jennifer přijela minulý týden matka s německým přítelem, který tvrdí, že je její biologický otec, neměli pracovníci dětského domova důvod nepustit je ven na společnou vycházku.

"Jezdili  za malou holčičkou  pravidelně. Tentokrát si na vycházku vzali ještě další dítě této ženy. Třináctiletý hoch se ale zpátky vrátil sám," uvedl ředitel tachovského dětského domova Zdeněk Gaudek.

Matka využila při únosu syna

Podle něho právě chlapec sehrál při únosu klíčovou roli. "Dostal peníze, aby si šel koupit sladkosti do prodejny s tím, že se pak společně sejdou venku. Když se vrátil, nikdo na něj nečekal. Hoch to chápe tak, že jej matka využila," sdělil  ředitel.

Chlapec se hned vrátil do domova. O situaci vychovatelé informovali policii. "Sám jsem pak obcházel restaurační zařízení po městě, jestli je někde nenajdu," dodal ředitel. Stávalo se totiž, že matka navštěvovala děti opilá. 

"Bohužel nebyla vždy v takovém stavu, aby si mohla dítě vzít ven, mimo objekt či zahradu. Jednou se totiž s dcerou nevrátila z procházky včas. Našli jsme je v pohostinství. Tentokrát ale byla v naprostém pořádku, a stejně tak její partner. Nebyl důvod jim děti nevydat a nepustit je na vycházku. Jsme povinni umožnit styk rodičů s dítětem ze zákona," uvedl ředitel.

Žena měla v domově pět dětí

Zmiňovaná žena měla v domově postupně pět dětí, dnes jsou tady tři. Jennifer je nejmladší a v domově byla už přes rok. "Žena po několika dnech vzkázala, že si ještě přijede pro kluky," prohlásil šéf domova. Podle něho kriminalisté už pravděpodobně znají místo pobytu únosců. Pokud v cizině zůstanou, česká strana zřejmě učiní právní kroky k jejich vydání zpět do republiky.

Podobný případ se stal na Tachovsku před dvěma týdny, kdy se z vycházky nevrátil 16letý chovanec výchovného ústavu v Nových Domkách. Odvezli si ho rodiče s tím, že syn je nespokojený s podmínkami, které v ústavu panují. Požádali proto sociální pracovnici o jeho přemístění do jiného nápravného zařízení.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám