Hlavní obsah

Dvanáct let za souložení s nezletilými dívkami

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dvanáctiletý trest vynesl ve čtvrtek královéhradecký krajský soud nad šestačtyřicetiletým Janem Černým z Hradce Králové. Dlouhé roky ve vězení stráví proto, že si od roku 2002 zval domů nezletilé dívky, se kterými za úplatu souložil. Některé si také natáčel na video a fotil. Rozsudek není pravomocný, Černý se proti němu odvolal.

Článek

Podle obžaloby zneužil celkem dvacet dívek. Většina z nich s ním však údajně prováděla sex dobrovolně. Podle žalobce nabízel některým dívkám také marihuanu.

Před soudním senátem Černý odmítl, že by dívky znásilnil. Přiznal se však že s nimi souložil a hájil se tím, že mu řekly, že jsou starší. "Neměl jsem zapotřebí nikoho znásilňovat, už proto, kolik dívek ke mně chodilo. Nejsem znám jako násilník," řekl před soudem.

Nejvážnějším deliktem, který mu žaloba přičítala, byl čin z roku 2002, kdy Černý ve svém bytě znásilnil sedmnáctiletou dívku poté, co ji omámil hypnotikem. Podle znalců děvče utrpělo závažnou a dlouhodobou posttraumatickou poruchu. Černý znásilnění popřel a tvrdil, že dívka k sexu svolila dobrovolně.

"Netušil jsem, že je u nás trestný sexuální styk za úplatu s osobou mladší osmnácti let," řekl u soudu Černý. Odmítl také, že by dával dívkám kouřit marihuanu. "Byla to jen vysušená odpadová drť z technického konopí, která vypadala a voněla jako marihuana. Myslely si, že kouří marihuanu a já je při tom nechal," tvrdil. "Znalci potvrdili, že to byla marihuana, byť obsahovala nízké množství účinné látky," odmítl jeho obhajobu předseda soudu Jiří Vacek.

Staral se o staré lidi

Znalci u Černého zjistili sklony k hebefilii, což je erotická náklonnost vůči dospívajícím dívkám. Šanci na jeho resocializaci zhodnotili jako dobrou. Jenže při určení výše trestu mu přitížilo, že byl v roce 1998 odsouzen za organizování loupeže k šestiletému vězení, z něhož byl v polovině podmínečně propuštěn a další trestné činnosti se dopouštěl ve zkušební lhůtě.

Černému nijak u soudu nepomohlo ani vyjádření skupiny jeho známých, kteří o něm soudcům napsali, že se ve svém bydlišti obětavě a nezištně stará o staré a nemohoucí sousedy, je vstřícný, vždy ochotný pomoci a nepije alkohol. "Víme, že ho musíte potrestat, ale zohledněte při tom i jeho kladné lidské vlastnosti," napsali v dopise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám