Hlavní obsah

Soud potvrdil otci 13,5 roku za udušení dvouměsíčního syna

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 13,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci nezaměstnaného Radka Simona (24) za vraždu dvouměsíčního syna Alexeje. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 16. června, proti kterému se vrah odvolal.

Článek

Simon, jak vyplynulo u soudu, se hrůzného činu dopustil loni 14. listopadu v přesně nezjištěné době v ranních hodinách ve Zbraslavi na Brněnsku na ubytovně, kterou obýval společně se svou družkou a dvěma nezletilými dětmi.

Zřejmě v důsledku partnerských konfliktů tam pravděpodobně chytil malého Alexeje za temeno hlavičky tak silně, že mu způsobil vpáčení temenní kosti a v důsledku toho i další závažná poranění hlavy a současně mu tlačil obličej na měkkou podložku. Druhou variantou je, že tlačil na chlapečkův obličej a temenní kost vpáčil o podložku. Tím zamezil přístupu vzduchu do úst a nosu bezbranného Alexeje, který se po několika minutách udusil.

Otec vinu odmítal

U VS se Simon domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu k doplnění dokazování. Ve svém odvolání namítal, že rozhodně neměl v úmyslu usmrtit svého nezletilého syna a v jednání, kterého se vůči němu dopustil lze podle něj spatřovat nanejvýš trestný čin ublížení na zdraví.

Dále vznášel procesní námitky vůči shromažďování důkazů na místě činu a vůči jeho výslechům na Policii ČR, kromě toho navrhoval doplnit dokazování o výslechy dalších nových svědků, kteří by měli potvrdit poměry v jeho rodině. Mimo jiné rovněž namítal, že v nočních hodinách, v době kdy spal, mohl někdo vniknout do pokoje, kde spal Alexej a dopustit se jednání, které vedlo k jeho úmrtí. "Já bych svého syna nikdy nezabil. Musel to být někdo jiný," opakoval několikrát Simon.

Soud: Simon trpí poruchou osobnosti

Olomoucký VS však jeho argumenty neakceptoval. "Vina mu byla spolehlivě prokázána a trest je zcela přiměřený. Jeho výroky o údajném jiném pachateli korespondují se závěry znaleckého posudku, podle kterého trpí určitou poruchou osobnosti. Ta se projevuje tím, že nikdy nepřizná svou vinu a neustále se cítí ukřivděný ostatními," řekl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám