Hlavní obsah

Kamery v metru zloděje ani atentátníky nenahrají

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U žádné z kamer ve stanicích pražského metra není v době provozu, tj. od pěti ráno do půlnoci, pořizován nepřetržitý záznam dění. Chybí proto důkazy proti drobné kriminalitě a chyběly by i v případě teroristické akce. Metropoli přitom teď kvůli zvýšenému bezpečnostnímu riziku střeží stovky policistů.

Článek

Právě metro se v červenci 2005 stalo terčem útoku teroristů v Londýně. Na jejich stopu přitom přivedly policii záznamy kamer. Pokud by atentátníci zvolili jako cíl pražskou podzemní dráhu, jejich tváře by pravděpodobně zůstaly před vyšetřovateli utajeny. Ti by se poté museli spolehnout pouze na svědectví a na záznamy kamer v ulicích. Těch je v metropoli přes 300 a všechny události nepřetržitě nahrávají.

"Záznamy několik měsíců archivujeme, neboť nám to nařizují pravidla," řekl Právu Karel Kreuzer z městské policie."Zatím nemáme přístup do kamerového systému metra, a tudíž možnost v něm sledovat kriminalitu. Mělo by se to vyřešit v blízké budoucnosti," pokračoval Kreuzer s odkazem na probíhající jednání s vedením Dopravního podniku (DP) hl. m. Prahy.

Metro patří k možných cílům atentátu. Důsledky úderu by tam byly mimořádně hrozivé a záchranné práce značně obtížné.

Rozhoduje dispečink

V prostorách podzemní dráhy, kde se denně pohybují statisíce lidí, jsou stovky kamer. Z velké většiny z nich se ale nepořizuje záznam. Fungují tak spíše jako televizory pro řadové dispečery, v nahrávací zařízení se proměňují jen občas.

"Samozřejmě že všechny trasy metra, stanice i prostory sledujeme. Záznam z nich ale nepřetržitě nenahráváme. To prostě nejde, stálo by to milióny," řekla v pátek Právu mluvčí DP Michaela Kuchařová. "Kamery jsou napojené na centrální dispečink, jehož kapacita je omezená. Právě on rozhoduje o tom, zda kamera pořídí z místa i záznam, který se archivuje," přiblížila Kuchařová dále.

Potírání a objasňování kriminality je v tomto případě druhořadé. "Systém byl připraven pro zajištění hladkého provozu a bezpečnosti cestujících. Kamery nás třeba upozorní, že z eskalátorů spadl člověk. Právě v tomto momentu se pořizuje záznam," pokračovala mluvčí.

Nejsou peníze

DP se brání, že na modernizaci systému nemá peníze. Mluvčí nezbytnou investici odhadla minimálně na desítky miliónů korun. Ty s největší pravděpodobností nepřijdou ani zvenčí, například z ministerstva vnitra a jeho složek.

"Policie v současné době nepočítá s tím, že by nějakým způsobem investovala do projektu zlepšení kamerového systému dopravních podniků. Investici takového charakteru nám prakticky znemožňuje zákon o státním majetku," sdělil Právu Pavel Hanták z Policejního prezidia ČR.

Policisté přitom připouštějí, že by jim záznamy kamer v metru mohly pomoci v potírání kriminality, zvláště v boji proti kapsářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám