Hlavní obsah

Začíná sklizeň marihuany, policie má pohotovost

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pro pěstování konopí pro výrobu marihuany a následně i prodej této drogy stíhají kriminalisté na Brněnsku čtveřici pachatelů ve věku od 20 do 27 let. Výrobci a dealeři této drogy nezávisle na sobě na třech místech pěstovali konopí, které dosahovalo výšky až tři metry. Šlo o malá políčka v Nedvědici, Tišnově a Újezdu u Brna, kde se podařilo kriminalistům zajistit 24 rostlin.

Článek

"Tyto rostliny pěstovali podezřelí na dvorku a v místech u rodinných domků, která nejsou vidět. Podařilo se je odhalit díky místní znalosti policistů a nyní prověřujeme, kdo se na výrobě marihuany podílel a kdo ji komu prodával. Také zajištěné rostliny jsou nyní na expertíze, která má odhalit, jaké množství omamné látky THC obsahují," uvedl kriminalista z ředitelství pro Brno-venkov Vladimír Surovčík.

Pěstování konopí pro výrobu marihuany na Brněnsku není nijak extrémně rozšířené a počet pěstitelů je zhruba stejný, jako jinde v ČR. Na podzim je čas sklizně, a proto mají policisté pohotovost. Loni zaznamenali 6 případů pěstování konopí pro výrobu drogy a zajistili 9 kg marihuany, která by na černém trhu prodejcům vydělala skoro 2 milióny korun.

Cena se pohybuje od 200 do 300 korun za gram

Podle Surovčíka se daří odhalovat stále nové a nové pěstitele, z nichž někteří mají vyšlechtěná semena ze zahraničí a rostliny pak obsahují vysoké procento omamné látky THC. "Máme zjištěné, že cena při prodeji marihuany se tady pohybuje od 200 do 300 korun za gram a prodává se v krabičkách od filmů nebo v jointech. Přes  nízkou cenu však stále mezi uživateli drog na Brněnsku vítězí pervitin," dodal Surovčík.

Letos zatím policisté zjistili, že všichni, kdož se na výrobě či prodeji marihuany na Brněnsku podíleli, byli starší 18 let, takže jim hrozí vězení od 1 do 5 let. Loni však v Blučině u Židlochovic měli případ, kdy si marihuanu kupovali lidé mladší 18 let a dealerům za to hrozí trest až do 10 let.

Reklama

Související články

Gang dealerů marihuany vedl 19letý mladík

Organizovanou skupinu mladíků, kteří mezi studenty jedné z pražských středních škol distribuovali marihuanu, pozatýkali uplynulý víkend pražští policisté....

Marihuana je podle policie stále silnější

Českému drogovému trhu vládne stále silnější marihuana, extáze a pervitin. Navíc poslední dobou narůstá i dovoz kokainu z Jižní Ameriky. Vyplývá to z výroční...

Výběr článků

Načítám