Hlavní obsah

Čtyřicet cizinců získalo podvodně řidičáky

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes čtyřicet cizinců, převážně z Německa získalo podvodně řidičské oprávnění díky jedné z jindřichohradeckých autoškol. Její šestatřicetiletý provozovatel přijímal do výuky a doporučoval ke zkouškám i ty, kterým v jejich zemích sebrali řidičáky za trestné činy spojené s řízením pod vlivem alkoholu a návykových látek.

Článek

"Provozovatel jindřichohradecké autoškoly přijal od září 2004 do ledna 2005 do výuky přes čtyřicet cizinců, kterým byl na území jejich republiky odebrán řidičský průkaz pro různé trestné činy spojené například s řízením pod vlivem alkoholu a návykových látek," řekla Právu mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Dále uvedla, že při vyučování provozovatel autoškoly nedodržel předepsaný počet výukových a výcvikových hodin, a tím ani obsah a rozsah výuky a praktického výcviku. Zároveň zfalšoval údaje v evidenčních a třídních knihách i průkazech žadatele o řidičské oprávnění, když v nich v rozporu se skutečností uvedl, že žadatelé absolvovali celou výuku a praktické jízdy. Tyto nepravdivé údaje si nechal od žadatelů podepsat a následně evidenci předložil příslušnému městskému úřadu jako pravou při písemných žádostech ke zkoušce odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

"Žadatelé tak byli připuštěni ke zkouškám, po jejichž absolvování získali řidičský průkaz platný v rámci celé Evropské unie. Provozovatel autoškoly  umožnil potenciálně nebezpečným osobám legální řízení motorových vozidel a způsobil tak vážnou újmu na právech poškozeného městského úřadu," konstatovala Kameníková.

Doplnila, že muž se ke svým skutkům přiznal a policisté ho obvinili z trestného činu poškozování cizích práv. Nyní mu tak hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám