Hlavní obsah

Vylitý olej omezil provoz na dálnici na dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŠOV

Více než 30 hodin bylo potřeba pro plné zprovoznění dálnice D1 ve směru na Brno. Ve středu ráno se na 172. kilometru vylil z kamiónu olej. I přes maximální nasazení lidí i techniky šlo odklízení jen velmi pomalu. Podle Ředitelství silnic a dálnic se nic podobného nestalo nejméně 30 let.

Článek

V místě i během čtvrtka tvoří dlouhé kolony, neboť průjezdný je pouze jeden jízdní pruh. Ve středu byla dálnice ve směru na Brno v místě nehody zavřená úplně.

Důvod komplikací je prostý - čištění silnice vyžaduje mravenčí ruční práci. Olej přepravovaný v rumunském kamiónu se standardně transportuje v ohřátém stavu. Při nehodě se však rozlil a vozidla projíždějící místem těsně po vyklopení ho rozvezla do více jak kilometrového úseku. Olej pak na silnici ztuhnul a stroje na čištění silnice jej z povrchu nedokázaly dostat.

Proto přišlo na řadu ruční čištění. Povrch je třeba nejdříve ohřát, tím se olej uvolní ze spár na silnici a pak je možné ho odstranit. Tato operace se však provádí ručně, a je proto časově zdlouhavá.

"Na dálnici nám již vyteklo ledacos, ale slunečnicový olej jsme tady ještě neměli. Za uplynulých 30 let se u nás nic podobného nestalo," řekl ve čtvrtek provozní ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Otakar Vacín. Nehoda je podle něj zcela mimořádná tím, na jak dlouho její odstraňování zkomplikovalo průjezd místem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám